Rijksoverheid


Nederland op eerste plaats bij telecomregulering

Nieuwsbericht | 31-05-2010

Nederland is het land van met de beste telecomregulering. Dat blijkt uit onderzoek van de European Competitive Telecommunications Association (ECTA).

Van deze goede regulering profiteren Nederlandse consumenten. Nederland heeft een open telecommarkt met veel concurrentie, veel keuze, lage prijzen en hoge internetsnelheden.

Proactief

De onderzoekers concluderen dat de Nederlandse toezichthouder proactief is en relatief veel macht heeft. In landen met een minder sterkte toezichthouder is de consument slechter af. ECTA stelt de lijst jaarlijks op. Engeland en Denemarken eindigden op de tweede en derde plaats. In 2009 eindigde Nederland op de tweede plaats. Het onderzoek van ECTA kijkt naar het (economisch) klimaat dat ontstaat naar aanleiding van de regulering van de nationale telecommunicatiemarkten in Europa.

Breedbandaansluiting

Uit het onderzoek blijkt onder andere dat consumenten in Nederland voor een breedbandaansluiting gemiddeld 17 euro per maand betalen, in Polen is dit het dubbele, terwijl consumenten in Portugal maandelijks 61 euro moeten overmaken naar hun provider.

Beschermen consument

In Nederland zorgt het ministerie van Economische Zaken voor de kaders en de invoering van telecommunicatierichtlijnen. OPTA - de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit - is verantwoordelijk voor het toezicht op en de effectieve uitvoering van deze richtlijnen. Doel van de regelgeving is het beschermen van de consument en het bevorderen van concurrentie op de telecommunicatiemarkten