Project Gemeente Westland


Nestkasten met webcam in Staelduinse Bos

Publicatiedatum: 31-05-2010

Op vrijdag 28 mei 2010 heeft wethouder Theo Duijvestijn (milieu) samen met Fred Spreen, terreinbeheerder bij Stichting Het Zuid-Hollands Landschap, en een aantal leerlingen uit klas AM2B van ISW Hoogeland nestkasten opgehangen in het Staelduinse Bos. Deze nestkasten, bestemd voor koolmezen, zijn gebouwd door de leerlingen van de genoemde klas. In een aantal nestkasten is een webcam gemonteerd. De stroomvoorziening verloopt via zonnecollectoren. Het wel en wee in de nestkasten kan live worden gevolgd via www.kijkmeeinhetdierenrijk.nl.

Het nestkastenproject is een proef en maakt deel uit van het Uitvoeringsprogramma Westlandse Natuur- en Milieueducatie van de gemeente Westland. Doel van het project is het leren en beleven van de natuur in de directe leefomgeving en het leren waarderen van de biodiversiteit. De uiteindelijke bedoeling is dat elke school voor voortgezet onderwijs in Westland de gelegenheid krijgt om een nestgelegenheid te bouwen, te plaatsen, schoon te maken en te onderhouden. Niet alleen nestkasten voor vogels, maar bijvoorbeeld ook voor vleermuizen, egels en bijen.

Verschillende materialen
In totaal zijn zeven nestkasten gebouwd van verschillende materialen, zoals rubber, plexiglas, piepschuim, papiermaché en hout. Gekozen is voor kasten voor koolmezen, omdat de kans dat een koolmezenkast wordt gebruikt groot is en het gebruik van de webcam dus goed getest kan worden.

Technasium
In het nestkastenproject werkt de gemeente samen met de Stichting Zuid-Hollands Landschap en ISW Hoogeland. ISW Hoogeland onderzoekt of het mogelijk is om te starten met een Technasium; een havo/vwo-opleiding voor leerlingen met een interesse in en aanleg voor onderzoek en ontwerp (O & O). Het nestkastenproject is ook voor het ISW een proef.