Openbaar Ministerie

OM eist 4 jaar tegen verdachte meerdere straatroven

26 mei 2010 - Arrondissementsparket Den Haag

De officier van justitie in Den Haag heeft vandaag 4 jaar gevangenisstraf geëist tegen een 25-jarige man zonder vaste woonplaats. De man wordt ervan verdacht dat hij in korte tijd in Den Haag meerdere gewelddadige straatroven heeft gepleegd.

De verdachte kon op 14 februari dit jaar worden aangehouden. Hij had volgens het OM een half uur eerder, rond kwart voor zeven 's ochtends, op de Houtrustweg een vrouw beroofd van haar paarse damesfiets. De verdachte kwam naast de vrouw fietsen en gaf haar een duw. Hierdoor kwam de vrouw ten val en kwam ze half onder haar fiets te liggen. De verdachte pakte volgens het slachtoffer haar fiets af en toen zij probeerde om haar tas uit haar fietstas te pakken, pakte de man haar vast. Hierop ontstond een worsteling en kreeg de vrouw klappen. De verdachte wist op haar fiets te ontkomen en liet zijn eigen fiets achter.

De vrouw waarschuwde de politie en de agenten wisten de man op de Pijnboomstraat aan te houden. Hij had naast de paarse damesfiets ook nog andere spullen van het slachtoffer bij zich. Nadat de verdachte was gefouilleerd, ontdekte de politie een envelop met het adres van een andere vrouw erop. Deze vrouw was rond 6.15 uur diezelfde ochtend op weg naar haar werk toen zij werd gegroet door een haar onbekende man. De vrouw kreeg een harde klap in haar gezicht en viel met haar hoofd op het trottoir en raakte buiten bewustzijn. Toen ze weer bijkwam was haar tas verdwenen.

Ook een derde slachtoffer had zich die nacht bij de politie gemeld omdat zij door een man was beroofd. Tijdens de huiszoeking in de kamer van de verdachte werden ook spullen van dit derde slachtoffer, een gsm en rijbewijs, gevonden. Daarnaast trof de politie ook goederen aan van een vierde slachtoffer, een vrouw die op 9 februari op straat werd beroofd. Daarnaast wordt de man ervan verdacht dat hij 's nachts in een café aan de Weimarstraat uit een jas een gsm en portemonnee heeft gestolen. Ook deze goederen werden in zijn kamer aangetroffen.

Van een van de slachtoffers zijn bloedsporen op de jas van de verdachte aangetroffen. De verdachte ontkent de straatroven te hebben gepleegd.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.