Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Koudste mei in bijna twintig jaar
Lente was zeer zonnig en droog
31 mei 2010 - De afgelopen bloeimaand mei was de koudste in bijna twintig jaar. De Bilt berekende een gemiddelde temperatuur van 10,5 graden tegen 12,7 graden normaal (langjarig gemiddelde over 1971-2000). Daarmee was dit de koudste mei sinds 1991 toen gemiddeld 10,0 graden werd genoteerd. In de vorige eeuw kwam een meimaand met zo'n temperatuur ongeveer eens in de vijftien jaar voor. Tegenwoordig is dat door de opwarming van het klimaat een stuk zeldzamer. Zo'n koude mei komt nu nog maar eens in de honderd jaar voor.
De lente was vooral door een zonovergoten april zeer zonnig (foto: Jannes Wiersmema)
De lente was vooral door een zonovergoten april zeer zonnig (foto: Jannes Wiersmema)
Belangrijkste oorzaak van het koele weer was de hardnekkige noordenwind, waarmee voortdurend kou uit noordelijke breedten onze kant op kwam. Dat hing samen met een geblokkeerde luchtdrukverdeling boven Europa, een gril van het weer waarmee we soms geruime tijd te maken kunnen hebben. Verder naar het oosten en noorden van het continent leidde dat tot een hardnekkige zuidenwind met veel te warm weer voor de tijd van het jaar.

Vooral de eerste drie weken van mei lag de temperatuur in ons land ruim beneden de norm met op 5 mei -2,3 graden in Twenthe als laagste temperatuur. Hemelvaartsdag (13 mei) was met maximaal 9,2 graden in De Bilt van de meetreeks sinds tenminste 1901. In De Bilt kwam de temperatuur pas op 20 mei boven de 20 graden, waarna we van 22 tot 24 mei konden profiteren van een zonnig en warm Pinksterweekeinde. In het zuidoosten kwam de temperatuur zelfs op zomerse waarden van 27 graden uit.

De meimaand leverde gemiddeld over het land de normale neerslagsom van ongeveer 57 mm op. De zon scheen zo'n 200 uur wat ook vrijwel normaal is. De eerste helft van de maand was echter erg somber. In de tweede week van mei liet de zon in het binnenland zelfs een week lang geheel verstek gaan. In de doorgaans zonnige meimaand komt dat weinig voor. Daarna volgde echter een zeer zonnige week die het zontekort volledig teniet deed.

Zeer zonnige en droge lente
De drie lentemaanden samen leverden dit jaar circa 595 uren zon op tegen 485 uren normaal. Daarmee valt deze lente in de categorie zeer zonnig. Vorig jaar was het voorjaar vrijwel even zonnig en ook in 2003 en 2007 scheen de voorjaarszon uitbundig met resp. 619 en 640 zonuren. Een groot verschil met de afgelopen jaren was de temperatuur. De meteorologische lente bood in De Bilt met 8,9 graden verrassend genoeg een normale temperatuur. De laatste jaren waren de lentes echter steeds uitzonderlijk warm, zodat we het normale lenteweer ontwend waren. De gemiddelde voorjaarstemperaturen van 2007, 2008 en 2009 waren achtereenvolgens 11,7, 10,2 en 10,8 graden, ruim boven het langjarig gemiddelde dus.

Opvallend was ook het vele droge weer, vooral in de kustgebieden. Landelijk gemiddeld viel circa 130 mm tegen 166 mm normaal. Zowel maart als april waren droge maanden, in mei viel de normale hoeveelheid regen.

Klimatologische overzichten met meer details
Mei 2010:
http://www.knmi.nl/klimatologie/maand_en_seizoensoverzichten/maand/mei1 0.html
Lente 2010:
http://www.knmi.nl/klimatologie/maand_en_seizoensoverzichten/seizoen/le n10.html

Kenniscentrum verklaart het koele meiweer
Na een reeks zeer warme voorjaarsmaanden is zo'n koele meimaand opvallend. Hoe zeldzaam is zo'n koele maand in het warmere klimaat van tegenwoordig? Wat was de oorzaak en was het ook elders in Europa zo koud? In het KNMI-Kenniscentrum gaan we nader in op de achtergronden van het koele weer, de oorzaken, herhalingstijden en het lokale karakter van dit weertype:
http://www.knmi.nl/cms/content/81323/koudste_mei_in_twintig_jaar.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Harry Geurts of Janine Leunessen, persvoorlichting KNMI, telefoon 030 2206317 of 030 2206386. E-mail: Persvoorlichting.
Persbericht: KS 10/07
Eerste uitgave: 31-05-10