CNV Onderwijs

31 mei 2010

Verkiezingen MR-leden

Categorie: Nieuws medezeggenschap

In deze periode krijgen de medewerkers van de MR-telefoon veel vragen over de verkiezingen van MR-leden. In dit artikel besteden we hier dan ook graag aandacht aan.

Veel antwoorden op uw vragen omtrent de verkiezingen treft u aan in uw eigen MR-reglement.
Wij gaan er in deze nieuwsbrief vanuit dat u gebruik maakt van het voorbeeldreglement, zoals deze te vinden is op www.infowms.nl.

Hoeveel leden
In artikel 3 staat uit hoeveel mensen de MR bestaat. In ieder geval zitten er altijd net zoveel personeelsleden in de raad als ouders. In het voortgezet onderwijs moet men er ook nog rekening mee houden dat ook leerlingen deel uitmaken van de raad.

Wie wel, wie niet
Lid 4 bepaalt dat niet iedereen zitting kan nemen in de MR. Het bevoegd gezag is daarvan uitgesloten en ook degene die het overleg voert met de MR, mag zich niet kandidaat stellen. Meestentijds is dat de directeur. Als expliciet beschreven staat dat de directeur het overleg voert, kan de adjunct-directeur zich wel kandidaat stellen. Of dat slim is, is een tweede.

Zittingstermijn
In artikel 5 staat de zittingstermijn. Artikel 5 gaat er ook vanuit dat alle leden tegelijkertijd hun zittingsperiode beëindigen. Dat wil niet zeggen dat er automatisch allemaal nieuwe leden in de MR komen. Een MR-lid kan zich direct weer herkiesbaar stellen voor de MR.

Tussentijdse vacature
Het kan natuurlijk zijn dat iemand tijdens de zittingsperiode de MR verlaat. Dan heeft de MR een vacature. Verkeert de MR in de luxe positie dat er meer kandidaten dan vacatures waren bij de laatste verkiezingen, dan neemt die kandidaat die niet gekozen, maar van de niet gekozen kandidaten de meeste stemmen had, het plekje van het vertrekkende MR-lid in. Hij of zij zit dan de zittingsperiode van het vertrokken MR-lid uit. Het zomaar iemand vervangen die tijdelijk uit de MR gaat (bijvoorbeeld met zwangerschapsverlof), laat het reglement niet toe. Als een MR-lid met zwangerschapsverlof gaat (of langdurig ziek wordt), zijn er twee opties. De eerste is dat de MR tijdelijk verder gaat met één MR-lid minder. De tweede optie is te vragen of het lid wil aftreden. En dan vinden er tussentijdse verkiezingen plaats.

Wie is verantwoordelijk voor de verkiezingen?
Dat is de MR zelf. De MR mag natuurlijk wel een verkiezingscommissie in het leven roepen. Die commissie wordt gekozen uit leden van de MR.

Geheime stemming
Stemmen op of over personen is altijd geheim, dus ook bij de verkiezingen. Er zijn verschillende mogelijkheden om een keuze uit de kandidaten te maken. In het voorbeeldreglement gaat men uit van de volgende procedure:
Er mogen net zoveel stemmen uitgebracht worden als er vacatures zijn en op iedere kandidaat mag één stem uitgebracht worden. Dus, zijn er 3 vacatures en 4 kandidaten, dan mag een kiesgerechtigde slechts op drie kandidaten een stem uitbrengen. Per kandidaat dan weer slechts een stem. Dus u mag niet drie stemmen op een kandidaat uitbrengen, omdat u die kandidaat zo perfect voor de MR vindt. U kunt er wel voor kiezen om bijvoorbeeld maar een stem uit te brengen op uw favoriete kandidaat.

Bij volmacht stemmen
Dat mag. U mag maximaal één stem voor iemand anders bij volmacht uitbrengen.

Mag iedereen stemmen en gekozen worden?
Ja, iedereen die werkzaam is op school en iedere ouder die een kind op school heeft is stemgerechtigd en kiesgerechtigd. In het voortgezet onderwijs zijn leerlingen vanaf 13 jaar stemgerechtigd en kiesgerechtigd. We zeggen het maar weer eens voor alle helderheid: niemand kan gedwongen worden om zitting te nemen in een MR. Hoeveel takenlijstjes er ook gemaakt worden op school.

Wie stemt op wie
De ouders kiezen de oudergeleding, het personeel de personeelsgeleding en de leerlingen de leerlingengeleding. Maar, dat geldt niet voor de GMR-leden. Al het personeel van alle scholen, alle ouders en alle leerlingen kunnen zich rechtstreeks kandidaat stellen voor de GMR, maar kiesgerechtigd zijn de medezeggenschapsraden van de scholen. Let op, er zijn veel stichtingen die het lidmaatschap van MR en GMR nog gekoppeld hebben en dan verlopen de verkiezingen weer anders.

Wilt u meer weten over hoe de verkiezingen moeten plaatsvinden en wat de rol van de MR en/of GMR is, vraagt u dan een cursus op maat aan. Dan gaan we met uw eigen reglement en medezeggenschapsstatuut aan de slag om te bezien op welke wijze het nu geregeld is, wat dat dan inhoudt en, en dat is belangrijk, hoe het anders, simpeler, leuker en beter kan.
---