Gemeente Dongeradeel


Dongeradeel wil naast bezuinigen ook investeren

De gemeente Dongeradeel staat de komende tijd voor de keuze om noodzakelijke investeringen te plegen en tegelijkertijd te bezuinigen. Het college van B&W wil onder andere geld steken in het verbeteren van het sociaal-economisch klimaat, onderwijshuisvesting, een nieuwe sporthal, de herinrichting van de Oostersingel in Dokkum en een klantencontactcentrum. Tegelijk is de verwachting dat Dongeradeel de komende jaren EUR 2,6 miljoen moet bezuinigen.

Perspectiefnota

Dat staat in de perspectiefnota 2010 die de gemeenteraad in juni behandelt. In deze nota maken burgemeester en wethouders bekend wat ze in 2010 en de komende jaren willen doen en wat deze plannen kosten. Het gaat om wettelijk verplichte maatregelen, maar ook om gewenst beleid.

De rijksuitkeringen aan Dongeradeel zullen de komende jaren sterk onder druk komen staan. Op dit moment is nog lastig in te schatten hoeveel geld de gemeente minder zal ontvangen vanuit Den Haag. Het college gaat in ieder geval uit van een korting van 10%. Dat betekent naar schatting EUR 2,6 miljoen structureel minder op de begroting van in totaal EUR 60 miljoen. Een bezuinigingsoperatie van vier jaar lang die jaarlijks EUR 650.000 opbrengt is dan ook noodzakelijk. "Dat wordt een pijnlijke operatie omdat de afgelopen jaren al grote bezuinigingen zijn doorgevoerd waardoor het `vet van de botten' is", aldus burgemeester Marga Waanders.

Uitganspunten

Ter voorbereiding op de discussie over de bezuinigingen, legt het college de raad een aantal uitgangspunten voor. Zo moet er gekeken worden hoeveel geld er bezuinigd kan worden op gemeenschappelijke regelingen. Ander uitgangspunt is dat nieuwe medewerkers een tijdelijke aanstelling krijgen. De komende tijd worden bezuinigingsvoorstellen uitgewerkt zodat de gemeenteraad hierover in het voorjaar van 2011 een besluit kan nemen.

De gemeenteraad moet ook een keus maken of Dongeradeel door kan gaan met gewenste investeringen. Door onder andere te investeren in Dokkum-West en de kansen te benutten die recreatie en toerisme bieden, wil Dongeradeel voorkomen dat ze in een negatieve spiraal terechtkomt. Het college hoopt dat de financiële ruimte die vorig jaar voor sociaal-economische versterking is ontstaan, hiervoor beschikbaar blijft. Volgend voorjaar zal er meer duidelijkheid zijn over de financiering van voorstellen die met de positieversterking te maken hebben.

In de perspectiefnota stelt het college voor een aantal nieuwe investeringen te doen die in de meeste gevallen onoverkomelijk zijn, zoals de eerste fase van uitbreiding en aanpassing van verschillende gebouwen van het Dockingacollege in Dokkum. Vervanging van de verouderde sporthal de Trimmer en de gewenste aanpak van de Oostersingel in de stad krijgen ook prioriteit. Deze investeringen bedragen in totaal ruim EUR 8 miljoen. Daarnaast adviseert B&W EUR 195.000

Nieuwsbrief

Wilt u eenmaal per maand het laatste nieuws van de gemeente Dongeradeel in uw mailbox?
Klik dan |> hier om u aan de melden voor de nieuwsbrief .