Stivoro

Vrouwen doelwit marketing tabaksindustrie.
31 mei 2010, Den Haag, Amsterdam, Amersfoort â Nederlandse vrouwen hebben de twijfelachtige eer als een van de meeste van Europa te roken. Vijftig jaar na de eerste metingen van de rokersprevalentie, blijkt het verschil in percentage rokende vrouwen in Nederland slechts 3% te zijn: 29% in 1958 en 26% nu. Het verschil tussen mannen en vrouwen is in de loop der jaren steeds kleiner geworden; van 60% naar 4%.

Vandaag (31 mei) is het wereldwijd niet-roken-dag. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt jaarlijks een thema vast. Dit jaar is gekozen voor het thema 'vrouwen en de marketing van de tabaksindustrie'. De WHO stelt vast dat vrouwen en meisjes een aantrekkelijke markt zijn voor de tabaksindustrie, en wil daarvoor waarschuwen. In landen met een laag percentage vrouwelijke rokers ziet de industrie nog groeimogelijkheden, zo bleek ook uit een publicatie van Trouw afgelopen zaterdag.

Lichte sigaretten
Een van de succesvolle marketingstrategieën richting vrouwen was de introductie van de 'light'-sigaret. Uit cijfers van Continu Onderzoek Rookgewoonten, dat TNS NIPO voor STIVORO verzorgt, blijkt dat teer- en nicotinearme sigaretten onder vrouwen nog steeds populairder zijn dan onder mannen: 26% van de vrouwen tegenover 17% van de mannen rookt dit type sigaretten. Ondanks het feit dat er een wettelijk verbod is op de term 'light', zijn ze nog steeds herkenbaar aan de in lichte kleuren uitgevoerde pakjes. Ze hebben de uitstraling van 'gezonder' dan gewone sigaretten. Niets is minder waar. De 'light' sigaretten worden vaak dieper geïnhaleerd waardoor longkanker zich dieper in de longen manifesteert en daardoor moeilijker te behandelen is. Jaarlijks sterven ruim zesduizend vrouwen aan de gevolgen van roken in Nederland. Bijna de helft hiervan betreft sterfte aan longkanker.

Europese vergelijking
In vergelijking tot andere Europese landen, heeft Nederland een van de hoogste percentages rokende vrouwen. Als gevolg daarvan is ook de sterfte aan longkanker in Nederland vergeleken met andere landen schrikbarend hoog. Daar waar het aandeel mannen dat aan longkanker sterft inmiddels daalt, is het aandeel vrouwen stijgende. Dagblad Trouw berichtte afgelopen zaterdag dat het aantal rokende vrouwen in Nederland mogelijk zo hoog is vanwege het grote aandeel niet-, of in deeltijd werkende vrouwen.

Ten behoeve van Wereld Niet Roken Dag heeft STIVORO een factsheet uitgebracht met cijfers over roken en vrouwen. Deze is te downloaden via www.wereldnietrokendag.nl