CDA

Van Bijsterveldt: Schoolcontract tussen ouders en de school maandag 31 mei 2010
De verbondenheid tussen ouders en scholen moet worden versterkt. Dat bepleit Marja van Bijsterveldt, staatssecretaris onderwijs en nummer 5 van de CDA-lijst. Op dit moment is die band niet optimaal. âBeiden hebben vaak het gevoel dat zij er alleen voor staan. Daar moet verandering in komenâ, aldus Van Bijsterveldt. Daarom presenteerde zij het schoolcontract. Het schoolcontract is een overeenkomst tussen ouders en school, waarbij de ouder meer toewijding toont en de school transparanter communiceert richting de ouder. âOuders moeten bondgenoot worden in de schoolgemeenschapâ, licht de staatssecretaris toe. Â
Het CDA wil het schoolcontract niet tot in detail invullen, maar geeft wel enkele suggesties voor de inhoud. Zo zou het contract de onderlinge verbondenheid tussen ouders en de school kunnen erkennen en bevestigen. Ook moeten ouders bereid zijn de schouders onder de school te zetten. Zo zouden ouders meer hun best kunnen doen om de Nederlandse taal te spreken, zodat taalproblemen niet allen op school, maar ook breder worden aangepakt. Scholen zouden ouders beter kunnen informeren over het schoolverzuim van hun kinderen, zodat ouders hun kinderen hierop aan kunnen spreken. Ouders moeten ook aanwezig zijn bij rapportgesprekken van hun kinderen. Scholen zouden transparant en duidelijk kunnen communiceren over de kwaliteit van hun onderwijs. âHillary Clinton zei eens âIt takes a village to raise a childââ.Waar het om gaat is dat de school niet als leerfabriek wordt gezien, aldus Van Bijsterveldt, âmaar als een plek waar iedereen zich betrokken voelt en inzet voor een goede toekomst voor hun kinderen. Dus meer interactie tussen school en oudersâ.
Â
Van Bijsterveldt benadrukte dat dit ook kan gelden voor MBO-opleidingen. Wanneer een kind 18 is geworden, dan hebben zij vaak ook nog steun nodig. Ook bij MBO-leerlingen, die vaak nog erg jong zijn, is het een goede zaak als de verbondenheid van ouders en scholen versterkt wordtâ.