MBO raad

Investeringsagenda mbo: nu of nooit om mondiale top 5 te halen

31-05-2010 - Jan van Zijl, voorzitter MBO Raad, heeft vandaag namens het mbo de `Investeringsagenda mbo' gelanceerd. "Willen regeren is ook vooruitzien. De ambitie om internationaal de economische top 5 te halen kun je alleen waarmaken als je investeert in goed opgeleide arbeidskrachten en dus in het middelbaar beroepsonderwijs".

"Zonder innovatie en technologische ontwikkeling en zonder beschikbaarheid van goed geschoold personeel loopt onze economie vast," aldus Van Zijl. SP-voorman Jasper van Dijk kreeg het eerste exemplaar overhandigd.

Randvoorwaarden economische groei: innovatie, technische ontwikkeling en opleiden
De Investeringsagenda mbo is gemaakt door Berenschot. Op basis van documentenstudie en gesprekken met onderwijsinstellingen over de huidige en potentiële bijdrage van het mbo aan de regionale en landelijke economie heeft Berenschot met de agenda een voorstel neergelegd voor verdere versterking van deze bijdrage.

Kern is dat voortdurende innovatie en technische ontwikkeling en het opleiden van voldoende goed geschoolde arbeidskrachten in het mbo de randvoorwaarden zijn om economisch te kunnen groeien.

Tekort aan goed opgeleide arbeidskrachten
"Het mbo is de motor van onze economie. Ook al kampen we met een economische crisis, het is nu of nooit willen we economisch gezien mondiaal aansluiting houden," zegt Van Zijl. "Als over een paar jaar de crisis voorbij is hebben we een structureel nijpend tekort aan goed opgeleide arbeidskrachten. Zeker in sectoren als transport, zorg en onderwijs. Om ten minste internationaal concurrerend te kunnen blijven moet Nederland investeren in onder andere innovatie, een hoger opleidingniveau en in participatie (personeelsvoorziening)".

Investeringen door mbo en Rijk
Jan van Zijl: "Het mbo zelf investeert in ontwikkeling door samenwerking met het bedrijfsleven en in nieuwe technieken, methoden en kennisvergrotende leerwerkomgevingen." Tegelijkertijd weet het mbo zich voor een aantal uitdagingen geplaatst, zoals grootstedelijke problematiek en krimp in regio's als Limburg en Zeeland.

"Om de bijdrage aan de economische ontwikkeling versneld verder te versterken pleiten we voor extra investeringen. Door het mbo zelf en - in financiële, faciliterende en waar nodig stimulerende zin - door het Rijk."

Concreet betekent dit:

1. Verdergaand partnership tussen het mbo en het bedrijfsleven, in de vorm van concrete arrangementen van leren en werken en synergie door kennisdeling en gezamenlijke innovatie.
2. Een driejarige investeringsimpuls van tenminste EUR 100 miljoen euro per jaar gericht op economieversterkende arrangementen met een nationale betekenis in 30 arbeidsmarktregio's.

Wat de MBO Raad betreft zijn de genoemde investeringsimpulsen niet meer dan een begin. De ambities van Nederland en de Europese Commissie, zoals opgenomen in het EU2020 plan, zijn niet in verhouding met de huidige beschikbare middelen.

Position paper voor kwalitatieve verbetering
Tegelijk met de `Investeringsagenda mbo' kreeg Jasper van Dijk het mbo-position paper overhandigd. Dit paper bevat de ambitie om het mbo naar een kwalitatief hoger niveau te tillen.

Stappen om dit te bereiken zijn onder andere afschaffing van de drempelloze instroom, splitsing van de niveaus 1, en 2,3 en 4 en een nauwere samenwerking met het bedrijfsleven om het onderwijs optimaal te kunnen laten aansluiten op de arbeidsmarkt.

Ook is extra ondersteuning nodig om kwetsbare studenten optimaal te kunnen begeleiden in het volgen van hun studie. Jan van Zijl: "Deze studenten verdienen de beste begeleiding. Opmerkelijk is dat een belangrijk deel van de financiële ondersteuning daarvoor vervalt bij hun overstap van vmbo naar het mbo."

Van de studenten die in het mbo komen studeren heeft 1 op de 6 problemen die dusdanig groot zijn dat ze het volgen van een opleiding in de weg staan. Op de niveaus 1 en 2 gaat het zelfs om 2 op de 5 studenten.

Bijlagen:

* 'Mbo en economie: impuls economische agenda vanuit mbo' (investeringsagenda).

* Meer kwaliteit, minder bureaucratie: sterker beroepsonderwijs.

Meer informatie
Marije Hulsbosch, perswoordvoerder: 06-50 27 26 73 of m.hulsbosch@mboraad.nl.

Bron/Auteur: Webredactie