Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Ross, Cerfontaine en Diederen in bestuur WK Wielrennen 2012 Stichting WK Wielrennen Limburg 2012

Voormalig staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Clémence Ross, Gerlach Cerfontaine, voormalig president-directeur van de Schiphol Group en Pé Diederen, voorheen wethouder in de gemeente Heerlen vormen het stichtingbestuur van het WK Wielrennen Limburg 2012.

Mevrouw Ross was van 2002 tot 2007 lid van het kabinet Balkenende. Daarna werd zij directeur van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen. Naast een ruime bestuurlijke ervaring op zowel nationaal als lokaal niveau, hebben de drie bestuurleden ook affiniteit met de wielersport, de regio Limburg en het organiseren van evenementen.

Het nieuwe bestuur heeft inmiddels Ton van de Wiel (onder andere bekend als interim-manager bij het NOC*NSF) aangesteld als algemeen directeur voor de projectorganisatie. Emiel Frambach, onder andere bekend als organisator van de ProTourklassieker Amstel Gold Race, geeft binnen de projectdirectie invulling aan de functie van operationeel directeur. Oud-profwielrenner, journalist en Nederlands Tourvertegenwoordiger Bennie Ceulen zal het stichtingsbestuur ondersteunen als strategisch adviseur.

Het stichtingsbestuur zal op tal van terreinen het WK gaan verbinden met andere evenementen en ontwikkelingen. Ondermeer wordt de samenwerking met de Floriade, die eveneens in 2012 in Venlo wordt gehouden nader uitgewerkt. Ook de branding en het promoten van de regio Limburg zal in relatie tot het evenement volop de aandacht krijgen. Daarnaast zal op tal van terreinen de verbinding worden gelegd met de aanstaande kandidatuur van Maastricht als culturele hoofdstad voor 2018. Een aan het WK flankerend cultuurprogramma staat al in de steigers. Uiteraard wordt de kracht van het WK benut om een impuls te geven aan de ontwikkeling van de breedtesport en de ontwikkeling van het Limburgse wielertalent. Tot slot zal ook het aspect duurzaamheid een fors aandachtspunt zijn in de verdere organisatie.

Naast het stichtingsbestuur die de sturing op hoofdlijnen voor haar rekening neemt, zal een Raad van Toezicht bestaande uit vijf personen de toezichtsrol invullen. Op voordracht van de Provincie Limburg worden Limburgs gedeputeerde voor sport Odile Wolfs en CDA-kamerlid en UCI-hoofdbestuurder Joop Atsma benoemd. Jan Jongsma zal deelnemen namens de KNWU en Jan Schrijen (voormalig burgemeester van Venlo en voorzitter van het Waterschap Roer & Overmaas) en voormalig burgemeester van Heerlen Jef Pleumeekers worden benoemd op voordracht van de participerende gemeenten.

De stichting WK Wielrennen Limburg 2012 wordt vanavond notarieel opgericht in het bijzijn van de beoogde bestuursleden, leden van de Raad van Toezicht en directieleden in het Gouvernement aan de Maas in Maastricht.

31-5-2010 12:21