Gemeente Berkelland


Vrijwilligersinformatie week 22

Aandacht voor de buurtbus

In deze uitgave van Vrijwilligersinformatie alleen aandacht voor de Buurtbusplusvereniging, gevestigd in Neede! Een prachtig voorbeeld van burgerinitiatief. Op dit moment is al enkele weken bekend dat op maandag 7 juni de lijndienst Sint Isidorushoeve - Groenlo van start gaat. Op zaterdag 5 juni zal het bestuur hier in alle kernen, die op de route liggen, aandacht aan besteden.

De aanleiding van het BuurtbusPlus-initiatief

"Wonen waar je wilt, met de zorg die je nodig hebt" was het motto van het innovatieproject Wonen, Welzijn en Zorg in Neede. Dat iedereen zo lang mogelijk zelfstandig wil blijven wonen, ondanks fysieke en/of psychische beperkingen, is een gegeven. Dat je daarnaast ook nog graag actief mee wilt doen aan welzijnsactiviteiten spreekt voor zich. Niet `achter de geraniums' blijven zitten maar juist deelnemen aan activiteiten, aan de samenleving. Hierin schuilt de oorsprong van het BuurtbusPlus-initiatief.

De rol van vervoer

Betaalbaar en lokaal aangepast vervoer is voor het blijven meedoen voor een bepaalde groep inwoners onontbeerlijk. Na de sloop van het woon- en zorgcentrum "het Meijersveld" in Neede was daar nog meer behoefte aan door de verspreiding van locaties waar de meest kwetsbare burgers wonen. Te denken valt aan de seniorenwoningen aan de Koeweidendijk/Meijersveldweg, het wooncomplex "de Werf" en het beschermd wonen aan de Troelstrastraat in Neede.

Voor het bestaansrecht van de lijndienst is het noodzakelijk dat de route verder strekt dan alleen Neede en de omliggende kleinere kernen. De buurtbus doet de volgende kernen aan: Sint Isidorushoeve, Rietmolen, Neede, Noordijk, Borculo, Haarlo, Beltrum en Groenlo. Bekende bestemmingen moeten natuurlijk ook op de route liggen, zoals onder andere het J.W. Andriessenhuis in Borculo, de Molenberg in Groenlo, Grand Café de Hofmaat in Neede en de huisartsenpraktijken in Neede en Borculo.

Overigens is het zo dat de lijndienst onder het Openbaar Vervoer valt en er dus voor iedereen is. In de praktijk gebruiken bijvoorbeeld ook scholieren dit type vervoer voor de aansluiting op ander OV.

De vrijwilliger

Dit initiatief wordt volledig bestuurd en uitgevoerd door vrijwilligers. De huidige vijf bestuursleden hebben al heel wat uurtjes gestoken in dit project. Hun bevlogenheid en hun geduld heeft vruchten afgeworpen. Het resultaat is direct bij de start een lijndienst van maandag tot en met vrijdag van 7.00 - 19.00 uur met twee bussen. Hierdoor komt de buurtbus elk half uur langs op de route! Maar dit kan niet zonder een grote enthousiaste groep vrijwillige chauffeurs. Op dit moment zijn dat er rond de 45 personen!

Het bestuur is erg blij met deze grote belangstelling! Toch zijn er nog meer vrijwilligers nodig om vooral de vakantieperiode op een goede wijze door te komen. Bovendien verwacht het bestuur op basis van gemeentelijke en provinciale toezeggingen na de vakantieperiode de levering van een rolstoelbus met lage instap. Deze is bedoeld voor gebruik in het gebied van de voormalige gemeente Neede. De doelgroep bestaat uit die mensen die geen baat hebben bij de buurtbus en de bus regelen op bestelling (deur- tot- deur vervoer).

Is uw interesse gewekt naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met Johan Klein Nijenhuis, telefoon: 0545 - 292 177 of kleinnijenhuis@hetnet.nl!

U kunt ook de website www.vrijwilligersinformatiepunt-berkelland.nl bezoeken. U gaat dan naar "ik zoek vrijwilligerswerk" en naar "klik hier om de vacatures te bekijken". Vervolgens kiest u voor activiteit "vervoer". In het lijstje dat daarna verschijnt, treft u de vacature aan. Als u erop klikt, verschijnt de informatie. Onderaan de pagina vindt u de link waarmee u op de vacature kunt reageren. De organisatie ontvangt uw reactie per e-mail en zal dan zeker contact met u opnemen.

Voor nog meer informatie over het initiatief verwijzen wij u naar www.buurtbusplusneede.nl.

VrijwilligersInformatiePunt Berkelland

Marktstraat 1, 7271 AX Borculo

Nieuwe weg 5-06, 7261 NL Ruurlo

Nieuwstraat 4, 7151 CE Eibergen

Hofmaat 2, 7161 GM Neede

Openingstijden: 8.30 - 12.30 uur.

Telefoon: 0545 - 250 250