Gemeente Berkelland


Centrum Borculo krijgt enorme impuls door project 'Beleef de Berkel'

Winny Scheeringa en wethouder Leo Scharenborg kijken vanaf de brug uit op het aanleghaventje en verderop op de zompenloods `t Vonder in Eibergen.

Het vernieuwen van de drie ophaalbruggen is al bijna klaar, maar de komende tijd staan er nog meer grote werken op het programma in het centrum van Borculo. Tijd voor een gesprek over het project `Beleef de Berkel' met wethouder Leo Scharenborg van toerisme en recreatie en Winny Scheeringa van de afdeling Beleid en Regie.

Waarom juist nu het project `Beleef de Berkel'?

Leo Scharenborg: "Je moet het ijzer smeden als het heet is. Al in 2006 kwamen we tot de conclusie dat het raadzaam was om deze werken te combineren onder de werktitel `Beleef de Berkel'. Daardoor hebben we de kans om voor dit project veel subsidie te ontvangen. We willen investeren in een gezond centrum en de aantrekkingskracht van Borculo wat betreft het toerisme vergroten. Ik ben blij met de huidige ontwikkelingen. Wij hoeven als gemeente op deze manier relatief weinig bij te dragen en we krijgen er erg veel voor terug.

En bovendien, een belangrijk deel is onderhoud. Die uitgave hadden we onder normale omstandigheden toch moeten doen en dan hadden we er geen of veel minder subsidie voor gekregen. Nu ontvangen we voor een kleine 60 procent een bijdrage op een totale investering van ruim vijf miljoen euro."

Wat houdt het project in?

Winny Scheeringa: "Door een aantal hindernissen in de vorm van vaste bruggen, duikers en stuwen was de Oude Berkel zeer beperkt bevaarbaar voor de Berkelzomp. Het noodzakelijk onderhoud in Borculo aan de Muraltpleinbrug, de Hofweidebrug, de Washuisbrug en de brug naar het Kristalmuseum maakte dat we de doorvaart voor de Berkelzomp gelijk konden meenemen. De Veemarktbrug, het belangrijkste obstakel, wordt opgehoogd. Daarnaast komen er twee nieuwe kleine bruggen die evenmin een obstakel vormen voor de Berkelzomp. Daardoor is de Berkel straks bevaarbaar van de Stenen Tafel tot aan de Rondweg.

De waterkwaliteit van de Oude Berkel moet ook verbeterd worden. Dit pakken we meteen mee door de Oude Berkel uit te baggeren. En om het allemaal voor de toerist maar ook voor ons als inwoners van Berkelland aantrekkelijker te maken komt er een haventje tegenover het gemeentehuis en komt er een aanlegsteiger bij de Stenen Tafel."

Leo Scharenborg vult aan: "Het park achter het gemeentehuis wordt vergroot en betrokken bij de Oude Berkel en het centrum. De Veemarkt zelf zal ook vernieuwd worden. Het plein wordt meer omsloten door bebouwing. Omdat er behoefte is aan meer parkeerplaatsen worden er bij het gemeentehuis een kleine 100 extra parkeerplaatsen aangelegd. Al met al een geweldige stimulans voor Borculo voor nu en voor de toekomst."

Staat dit project op zich?

Wethouder Scharenborg: "Nee, zeker niet! Al onze inspanningen zijn er op gericht om van de Berkel een belevenis te maken. We investeren nu in Borculo, in het verleden hebben we de beleefbaarheid van de Berkel al vergroot door de komst van een aanleghaventje in Eibergen, de restauratie van de Mallemse molen, het sluisje in Mallem en de aanleg van de zompenloods `t Vonder in Eibergen. Naast de investeringen in de dorpen, willen we graag toeristische activiteiten mogelijk maken."

"Uitbreiding van de toeristische mogelijkheden rondom de Hambroekplas is daar een voorbeeld van", vervolgt Scheeringa: "We hopen dat toeristische ondernemers kansen gaan zien. En dat bezoekers ook het gebied langs de Berkel meer gaan waarderen. We werken samen met alle gemeenten langs de Berkel, ook die in Duitsland, om de dorpen langs de Berkel toeristisch aantrekkelijker te maken en toeristische activiteiten te stimuleren.

Dit doen we door een fietsroute te maken van Billerbeck naar Zutphen. Direct langs de Berkel bij Rekken wordt daarom met subsidie 1,5 kilometer fietspad aangelegd. De fietsroute Billerbeck-Zutphen biedt aanknopingspunten voor activiteiten en arrangementen én een promotiecampagne."

"Het landschap, de natuur, de cultuur en toeristische activiteiten in de dorpen langs de Berkel zijn een kans op zich. We hopen hiermee een economische impuls te geven aan Berkelland!", besluit Leo Scharenborg.