Ministerie van Defensie

Alpe d'HuZes in Uruzgan

31 mei 2010, 13.18 uur

Ruim 175 militairen en burgermedewerkers van Task Force Uruzgan (TFU) hebben gisteren gesport voor het Koningin Wilhelmina Fonds voor de Nederlandse Kankerbestrijding (KWF). Een spinning marathon gecombineerd met een run-bike-run competitie bracht in Uruzgan een bedrag van meer dan 7000 dollar op. Rik en Jos, de initiatiefnemers van de Alpe d'HuZes in Uruzgan (Foto: ministerie van Defensie)

Initiatiefnemer van het sportevenement in Uruzgan is majoor Jos. Hij baseerde het op het Nederlandse wielerevenement Alpe D'HuZes in Frankrijk. Op 28 mei 2008 overleed zijn zwager aan kanker en sindsdien zet hij zich in om geld te werven voor het KWF.

Samen met sergeant Rik, sportinstructeur op Multinational Base Tarin Kowt (MBTK) waar Kamp holland deel van uit maakt, werkte Jos het idee uit. Rik: "Het is fantastisch dat we met sporten een goed doel kunnen ondersteunen. Daarnaast kunnen de deelnemers hiermee hun conditie op peil houden en is het ook nog leuk om te doen. Dus we slaan 3 vliegen in een klap."

Hitte

Teams van minimaal 5 en maximaal 10 personen startten om 07:00 uur met de spinning marathon. 12 uur lang wisselden de deelnemers elkaar af in de brandende zon. De middagtemperatuur van 37°C eiste bij menig deelnemer zijn tol.

In het wisselvak van de run-bike-run werden lopers fietsers en vice versa (Foto; ministerie van Defensie)

In alle vroegte werd ook het startsein voor de run-bike-run gegeven. Na 4 kilometer keerden de fietsers terug bij het wisselvak, waarop de hardlopers 2,5 kilometer aflegden voor ze weer terugkwamen in het wisselvak. Om 12.00 uur waren meer dan 1000 km afgelegd.

Ex-patiënt

Er waren ook persoonlijke sponsorinitiatieven. Zo fietste adjudant Gerard 5 uur achter elkaar en bracht daarmee een bedrag van 754 dollar bijeen. "Ik vond dat ik als ex-patiënt wat extra's moest doen", zei Gerard. Om 12:00 uur stapte de adjudant van zijn fiets. Om 18:00 uur kwam hij terug om zijn `zesde' uur vol te maken.

Sergeant Patrick van de TFU-staf kapte met zijn tondeuse en kappersstoel maar liefst 423 dollar bij elkaar.

6 maal

Sportinstructeur Rik op de spinning bike (Foto: ministerie van Defensie)

Alpe d'HuZes is een wielerevenement waarbij wielrenners de Alpe d'Huez op één dag 6 maal per fiets beklimmen om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker.