Groen!

Israëlische agressie getuigt van nooit geziene brutaliteit

door Wouter De Vriendt (federaal parlementslid), Bart Staes (Europese fractie) op 31 mei 2010 in "Internationaal"

Groen! veroordeelt de moorddadige Israëlische aanval op een humanitair hulpkonvooi naar Gaza. Ons medeleven gaat uit naar de slachtoffers en hun families. Groen! roept de Belgische regering en de Europese Unie op om passende sancties te nemen en dit niet blauw blauw te laten. De reactie van Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere is volledig ontoereikend. Het respect voor het internationale recht en de mensenrechten moet centraal worden gesteld in het Belgische buitenlandse beleid.

De Israëlische blokkade heeft Gaza omgevormd tot een openluchtgevangenis met 1,6 miljoen mensen als ratten in de val. 80% van de bevolking in Gaza is afhankelijk van humanitaire hulp. "Hulpkonvooien zijn geen provocatie, maar een noodzaak om te overleven. De agressie van Israël is onwettig en getuigt dan ook van een nooit geziene brutaliteit. Hiermee overschrijdt Israël nog maar eens de grens van het menselijk toelaatbare," stelt Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen!).

Groen! vraagt een internationaal onderzoek door de VN naar de precieze omstandigheden van de aanval. "Tot dan vragen wij dat ons land en de Europese Unie concrete sancties tegen Israël nemen. De tijd van woorden is voorbij, nu is het tijd voor daden," benadrukt Bart Staes.

De Belgische regering moet de Israëlische ambassadrice op het matje roepen. De toetredingsprocedure van Israël bij de OESO moet stopgezet worden. Verder willen we de voordelige Europese handelstarieven voor producten uit Israël en de bezette Palestijnse gebieden opschorten.

"Keer op keer begaat Israël daden die indruisen tegen de meest fundamentele rechten van de mens. Er is geen enkele reden waarom Israël zich niet zou moeten houden aan het internationaal recht. Israël heeft geen voorkeursrechten," besluit Eva Brems die overigens vindt dat minister Van Ackere veel te slap reageert als hij stelt dat de reactie van Israel buitenproportioneel is. "De Israëlische actie is onwettig en moet worden gesanctioneerd. Het gaat hier om een grove schending van internationale mensenrechten in internationale wateren. Deze reactie is symptomatisch voor het veel te aarzelende beleid van de vorige regering op Buitenlands beleid. Wij willen dat het respect voor het internatonale recht en de mensenrechten centraal gesteld wordt in het Belgische buitenlandse beleid."

Contact: Wouter De Vriendt -