Gemeente Tytsjerksteradiel


gemeentehuis

uniek systeem hergebruik regenwater op gemeentehuis

Op het gemeentehuis in Burgum worden de toiletten vanaf nu doorgespoeld met regenwater. Het regenwatersysteem op het gemeentehuis van Tytsjerksteradiel is uniek in Nederland, het is nergens anders in Nederland als zodanig toegepast. Door te kiezen voor dit systeem wil de gemeente wateroverlast verminderen en het opgevangen regenwater hergebruiken voor toiletspoeling. Hiermee wordt een aanzienlijke besparing op het drinkwater gerealiseerd.

Wateroverlast
Bovendien zet de gemeente zich in om wateroverlast te beperken. Het gemeentehuis kampte al enige tijd met wateroverlast en omdat dit toch aangepakt moest worden is van de gelegenheid gebruik gemaakt om dit probleem direct op een duurzame manier aan te pakken.

Ook regenwaterhergebruik voor vrije bouwkavels
Door de toenemende bebouwing, bestrating en klimaatverandering is de waterkringloop sterk veranderd. Zo is bij de koop van een bouwterrein in de gemeente (vrije kavel voor de particulier) de levering van een regenwatersysteem inbegrepen. Dit opgevangen regenwater kan vervolgens worden benut voor de wasmachine, toiletspoeling en de tuin.

Op maandag 31 mei om 13.00 uur onthulde wethouder Houkje Rijpstra een paneel waarop onder andere af te lezen is hoeveel regenwater is gebruikt om de toiletten van het gemeentehuis door te spoelen en het percentage wat zich aan regenwater in de putten bevindt. Iedereen kan zo direct volgen wat het hergebruik van regenwater oplevert.

Bovendien zal vanaf eind mei in de hal van het gemeentehuis, 4 weken lang een maquetteopstelling van een dergelijk hergebruik regenwatersysteem staan. Als u interesse heeft voor een dergelijk systeem kunt u hierover informatie krijgen op het gemeentehuis van bedrijven die een dergelijk systeem bij u thuis kunnen realiseren.