IHBV van start om verspilling van talent te voorkomen

31/05/2010 14:41

Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen

EDE - Het grootste deel van de ruim 320.000 volwassen hoogbegaafden in Nederland wordt niet herkend, noch erkend. Dit leidt tot verspilling van talent, uitval op het werk, persoonlijk leed en als gevolg daarvan hoge kosten. Het zojuist opgerichte Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen (IHBV) wil het leefklimaat van hoogbegaafde volwassenen verbeteren, zodat hun talenten beter tot ontplooiing komen. Het IHBV wil hoogbegaafdheid positief op de kaart zetten, vooroordelen wegnemen en kennis over hoogbegaafde volwassenen verzamelen en delen. Het IHBV is een aanvulling op de aandacht voor hoogbegaafdheid bij kinderen waarvoor al diverse organisaties en initiatieven bestaan.

Het Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen is een kennis-, project- en netwerkorganisatie. Het IHBV zet zich in voor het verzamelen, het ordenen, bewerken en toegankelijk maken van kennis over hoogbegaafde volwassenen. Dat doet zij door projecten in het leven te roepen en te faciliteren, die nieuwe kennis genereren en bestaande kennis implementeren. Ten slotte brengt het IHBV personen en organisaties in en buiten het hoogbegaafdenveld bijeen rond het thema hoogbegaafdheid bij volwassenen.

Het instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen is een initiatief van psychotherapeut ir. Maud van Thiel en dr. Noks Nauta, bedrijfsarts en areids-/organisatiepsycholoog. Beiden hebben jarenlange professionele ervaring met hoogbegaafde volwassenen en publiceerden verschillende boeken en onderzoeken, onder andere het Delphi-model. Van Thiel en Nauta zijn er samen met diverse andere deskundigen op het gebied van hoogbegaafdheid van overtuigd dat een professionele organisatie noodzakelijk is om de belangen van hoogbegaafde volwassenen te behartigen.





http://www.ihbv.nl