Politie Haaglanden

Persberichten 29 mei

Haaglanden, 31-05-2010

Kinderen verrichtten heldendaad
Den Haag Dankzij zeer kordaat optreden van drie jongere kinderen (10-11 jaar) en een oma kon worden voorkomen dat zaterdag 29 om 11.00 uur een
1-jarige babytje in bad verdronk. Het babytje zat vermoedelijk met zijn driejarige nichtje in bad en raakte daarbij onder water. De in de woning aanwezige oma wist de baby uit het water te halen en paste direct hartmassage toe. De oma liep met het ogenschijnlijke levenloze kindje in paniek de straat op. Juist op dat moment kwamen de drie kinderen vragen of zij de hond mochten komen uitlaten. De vrouw riep; Bel nu de politie. In paniek belde iemand anders de politie maar wist geen adres of exacte locatie te benoemen. Personeel van de politiemeldkamer kreeg alleen door dat er iets met een kindje in een woning in de buurt van de Trompstraat zou zijn geweest. Meerdere politie-eenheden stelden direct een onderzoek in. In de Trompstraat werden zij opgevangen door de drie kinderen die de agenten naar de betreffende woning loodsten. In de woning heerste grote paniek. Direct werd de 1e zorg aan de baby verleend en al snel bleek dat het kindje zijn hartslag had teruggekregen. De GGD vervoerde het kindje naar het Juliana Kinderziekenhuis. De agenten zorgden ervoor dat de rust in en rond de woning terugkeerde en kleedden het 3-jarige nichtje aan. Beide ouders die later ter plaatse kwamen, gingen geschrokken naar het ziekenhuis. Politieagenten informeerden de ouders van de drie buurtkinderen over het gebeuren en prezen het kordate optreden van het drietal. Het babytje werd later die dag vervoerd naar het Sofia kinderziekenhuis in Rotterdam. Op dit moment is het bij de politie niet bekend hoe het met hem gaat.

Zakkenrolster komt niet ver
Den Haag Dankzij een alert reagerende marktkoopman kon de politie vrijdag 28 mei om 13.40 uur een 31-jarige vrouw uit Bulgarije aanhouden op verdenking van zakkenrollerij. De marktkoopman zag dat de vrouw op de Haagse markt met haar hand in een tas van een 40-jarige klant zat. De man begon direct hard te schreeuwen. Gewaarschuwde politieagenten, die juist vanwege zakkenrollerij op de markt surveilleerden, konden de 31-jarige vrouw aanhouden.

Goudrover aangehouden
Den Haag Politieagenten hielden zaterdag 29 mei om 15.20 uur een 20-jarige Hagenaar aan op verdenking van een straatroof. De man zou op de Paul Krugerlaan van een 33-jarige plaatsgenoot een gouden ketting van zijn nek hebben getrokken. Hij was daarna weggereden in zijn auto. De gedupeerde Hagenaar zette de achtervolging in en waarschuwde de politie. Agenten konden de man op aanwijzingen van de 31-jarige Hagenaar in de Wolmaranstraat aanhouden. De politie stelt een onderzoek in.

Mooie brillen voor weinig
Den Haag Een medewerker van de stichting namaak bestrijding (Brein) ontdekte zaterdag 29 mei dat op de braderie op de Dierenselaan door een kraamhouder vervalste merkartikelen te koop werden aangeboden. Hij waarschuwde de politie, die de 58-jarige inwoner uit Oss aanhield. Op de kraam lagen vele zonnebrillen, tassen, sokken, ondergoed en horloges van het merk Armani, Hugo Boss, Ray Ban, Police, Tommy Hilfiger, Chanel, Fendi, Prada en Gucci. De agenten namen alle koopwaar in beslag. De stichting Brein gaat onderzoek doen naar de herkomst van de goederen.

Liefde voor handtassen
Den Haag Een 48-jarige Hagenaar probeerde zaterdag 29 mei om 17.45 uur met een flink aantal handtassen een winkel aan de Wagenstraat te verlaten zonder daarvoor te betalen. De man nam voor een totaalbedrag van 520 euro aan tassen mee en wilde daarmee gewoon de winkel verlaten. Bedrijfsbeveiligers lieten het niet zo ver komen, hielde de man aan en droegen hem over aan de politie.

Jongeren in de cel na aanranding meisje
Den Haag De politie hield vrijdag 28 mei drie jongeren van 15 jaar aan die een 18-jarige meisje hadden aangerand. De jongeren vielen om 18.00 uur op het Helena van Doeverenplantsoen de vrouw op een onzedelijke manier lastig en toonden haar hun geslachtsdelen. Gewaarschuwde politieagenten wisten, mede dankzij een alert reagerende getuige, in de directe nabijheid de jongens te achterhalen. Zij werden voor nader verhoor ingesloten.

Heterdaadje
Den Haag Een 18-jarige Hagenaar trachtte zaterdag 29 mei om 05.40 uur een op de Heiloostraat geparkeerde bestelauto open te breken. Politieagenten betrapten de man op heterdaad en konden hem na een korte achtervolging aanhouden. De man verzette zich tegen zijn aanhouding en de politieagenten ware gedwongen pepperspray te gebruiken. Hierna kon hij worden overmeesterd.

Oplichting met invalidenparkeerkaart
Den Haag Medewerkers van de dienst parkeerbeheer van de gemeente Den Haag constateerden vrijdag 28 mei om 18.45 uur dat achter de voorruit van een geparkeerde personenauto op de Prins Hendrikstraat een gestolen invalidenparkeerkaart lag. Zij waarschuwden direct de politie, die post vatte bij de auto. Na circa 15 minuten kwam een 28-jarige vrouw aanlopen. Zij had zeker geen handicap en de agenten spraken haar dan ook aan. De vrouw kon geen aannemelijke verklaring voor de aanwezigheid van de kaart geven en moest dan ook mee naar het politiebureau. Daar kreeg zij een proces-verbaal wegens oplichting.

Kok voorkomt overval
Den Haag Dankzij alert optreden van de kok van een restaurant aan het Johanna Westerdijkplein kon de politie vrijdag 28 mei om 22.00 uur vier verdachten 13, 16 (2x) en 19 jaar aanhouden. De kok zag dat één van de verdachten nabij het restaurant iets over zijn hoofd trok. De man aarzelde geen moment en drukte de overvalknop in. Politieagenten die snel ter plaatse waren konden in de directe omgeving het viertal aanhouden. In de directe nabijheid van het viertal vonden de agenten een bivakmuts, maskers, wapenstok en een, zo bleek later, nep vuurwapen. Het viertal werd dan ook direct aangehouden in ingesloten voor nader verhoor. De politie sluit niet uit dat het viertal voornemens was het restaurant te overvallen. Nader verhoor van de vier verdachten moet duidelijkheid geven over dat voornemen.

Flinke borrel bij ongeval
Den Haag Een 26-jarige automobiliste uit Den Haag veroorzaakte zaterdag 29 mei kort na middernacht onder invloed van alcohol een aanrijding op de De la Reyweg. De vrouw botste tegen vier geparkeerde personenautos. Getuigen haalden de stomdronken vrouw uit de auto en belden de politie. Op het politiebureau blies de vrouw 805 ugl. De agenten vorderden dan ook het rijbewijs van de vrouw direct in. Twee personenautos raakten bij het ongeval zwaarbeschadigd. Een takelwagen moest beide autos wegslepen.

Achtervolging afgebroken, toch boetes
Leidschendam Surveillerende agenten zagen zaterdag 29 mei om 20.20 uur een Volkswagen Golf met hoge snelheid over de A4 rijden. De agenten reden achter de auto met een snelheid van zeker 180 km/u. Ze gaven de bestuurder een stopteken, maar dat werd genegeerd. In plaats daarvan gaf de automobilist gas en reed met nog hogere snelheid bij de agenten vandaan. Hierbij wisselde hij van links naar rechts en omgekeerd van rijstroken en reed uiteindelijk over de vluchtstrook weg. De agenten braken de achtervolging af om het overige verkeer niet in gevaar te brengen. Toch zal de eigenaar van de auto drie boetes thuis kunnen verwachten.

We waarschuwen één keer
Voorburg Toen agenten vrijdag 28 mei om 22.40 uur voor de tweede keer naar het Stationsplein moest omdat er klachten over overlast door een groep jongeren binnenkwamen, bleef het niet meer bij waarschuwen. Eerder op de avond waren de agenten ook al op dezelfde locatie geweest en hadden ze de groep jeugd daar gewaarschuwd dat als ze nog een keer terug moesten komen, ze allemaal een boete zouden krijgen. Toen de agenten later inderdaad voor de tweede keer naar dezelfde groep gestuurd werden, hoorden ze de jongeren al van veraf schreeuwen. De helft van de groep zette het bij het zien van de agenten op een rennen, de overige zes kregen een boete mee naar huis.

Dronken automobiliste rijdt tegen boom
Wassenaar Een 33-jarige vrouw uit Wassenaar reed zondag 30 mei om 01.50 uur tegen een boom aan de Groot Haesebroekweg. Ze kon zelf uit de auto komen en bleek gelukkig geen ernstig letsel te hebben. Het linkerwiel van haar auto was door het ongeval geheel losgekomen en de auto moest weggesleept worden. Agenten zagen dat de vrouw bloeddoorlopen ogen had en lieten haar een blaastest doen. Hieruit bleek dat zij te veel gedronken had om te mogen rijden. Op het politiebureau blies ze 665 ugl, waarop ze haar rijbewijs moest inleveren.

Man weigert blaastest
Wassenaar - Een 45-jarige man uit Wassenaar weigerde zaterdag 29 mei om 22.50 uur bij een alcoholcontrole op de Van Oldebarneveltweg een blaastest af te leggen. De agenten roken tijdens het gesprek wel een alcohollucht bij de man. Hij bleef weigeren te blazen en reed er zelfs met hoge snelheid en door rood licht weg, in de richting van de van Zuylen van Nijeveltstraat. De agenten zetten de achtervolging in, maar verloren de auto uit het oog. Even later herkenden ze de bestuurder, toen hij samen met zijn bijrijdster op de Hofcampweg liep. Ze hielden hem aan en verzochten hem opnieuw mee te werken aan een blaastest. Uiteindelijk werkte hij op het politiebureau wel mee, met 495 ugl als resultaat. Hij kreeg een proces-verbaal.

Drie keer kop-staart
Wassenaar Een 23-jarige automobilist uit Den Haag hield vrijdag 28 mei om 17.15 uur onvoldoende afstand op zijn voorligger en veroorzaakte zo op de Rijksstraatweg een kop-staartbotsing met twee andere autos. Niet alleen botste hij tegen zijn voorligger, die botste vervolgens ook weer op de daarvoor rijdende auto, die had moeten afremmen voor een file. Twee van de drie autos moesten worden weggesleept. Niemand raakte bij de aanrijding gewond.

7-jarig jongetje overreden
Rijswijk Een 7-jarig jongetje uit Delft werd zaterdag 30 mei om 17.10 uur op het Eisenhowerplein overreden door de auto van zijn ouders. Hij had samen met zijn 9-jarige broertje de sleutel van de geparkeerde auto gekregen om daaruit een pakje drinken te pakken. Bij de auto aangekomen, zag de 9-jarige dat het raam van de auto nog open stond en omdat het regende, wilde hij die graag sluiten. Hij wist dat dat alleen kan als een auto een sleutel in het contact heeft. Hij opende de deur, ging, terwijl zijn broertje naast hem stond, half in de auto zitten en maakte met de autosleutel contact. Daarop reed de auto achteruit. Hierdoor kwam zijn broertje ten val en reed het rechtervoorwiel over hem heen. De deur van de auto sloeg tegen een verkeersbord en werd geheel omgevouwen naar de voorzijde van de auto. Een onbekend gebleven man sprong in de auto en haalde de sleutel uit het contact, waardoor de motor afsloeg en de auto weer tot stilstand kwam. Omdat gevreesd werd voor inwendig letsel bij de 7-jarige, kwam de traumahelikopter naar de plaats van het ongeval en landde op het grasveld bij het Kesslerpark. De 9-jarige jongen raakte lichtgewond aan zijn voet. De ambulance vervoerde de 7-jarige jongen naar het Juliana Kinderziekenhuis, waar bleek dat naar het zich laat aanzien dat zijn verwondingen meevallen. De geschrokken ouders van de broertjes verklaarden dat de auto als bijzonderheid heeft dat de sleutel alleen uit het contact gehaald kan worden als de versnelling in de achteruit staat geschakeld.

Dronken automobilist rijdt door na ongeval
Rijswijk Een 29-jarige man uit Den Haag kon vrijdag 28 mei rond 23.30 uur op de Klaroenstraat ternauwernood een frontale aanrijding voorkomen, door de stoep op te sturen. Wel raakte de tegenligger hem in de flank van zijn auto. De tegenligger, die op de verkeerde weghelft reed, reed door en de Hagenaar ging achter hem aan. Even verderop kon hij de automobilist tot stoppen dwingen, waarbij de Hagenaar verklaart dat de man ook nog op hem in zou hebben gereden. Gealarmeerde agenten hielden de 63-jarige man uit Rijswijk aan. Hij bleek teveel gedronken te hebben om te mogen rijden (785 ugl.) Op het politiebureau werd daarvan proces-verbaal opgemaakt en wordt de man nog gehoord in verband met het veroorzaken van de aanrijding en het inrijden op de Hagenaar.

Man gewond bij aanrijding, automobilist rijdt door Den Hoorn Een 20-jarige man uit Schipluiden fietste zondag 30 mei om
01.00 uur op de Rijksstraatweg, ter hoogte van een manage, toen hij plotseling van achteren een klap voelde en van zijn fiets gelanceerd werd. Hij belandde daarop samen met de fiets in de sloot, maar bleef gelukkig bij bewustzijn, zodat hij zelf nog uit de sloot kon klimmen. De man zag nog net een donkere auto wegrijden in de richting van de Klaas Engelbrechtsweg. De ambulance vervoerde hem naar het ziekenhuis, omdat hij erg veel last had van zijn been. Agenten vonden op de plaats van de aanrijding een rechterbuitenspiegel van een personenauto. Vervolgens hoorden zij via de portofoon dat op de Klaas Engelbrechtsweg een donkerkleurige auto op een zogenaamde biggenrug was gereden. De bestuurder, een 33-jarige man uit De Lier, was daarbij aangehouden voor rijden onder invloed. Ook hoorden de agenten dat zijn auto een rechterbuitenspiegel miste. De man uit De Lier blies op het politiebureau 835 ugl, wat inhield dat zijn rijbewijs werd ingenomen. Hij wordt nog gehoord over zijn betrokkenheid bij de aanrijding van de 20-jarige.

Vijf aanhoudingen bij vechtpartij
Nootdorp De politie kreeg zaterdag 29 mei om 00.45 uur de melding van een vechtpartij op de Dorpsstraat. Agenten hielden een groep van vijf mannen (19 en 20 jaar uit Den Haag en Rijswijk ) aan voor betrokkenheid hierbij. Een 19-jarige man uit Nootdorp deed aangifte van mishandeling. De vijf verdachten worden nog verder verhoord.

Overval op supermarkt; politie zoekt getuigen
Delft De politie zoekt getuigen van een gewapende overval op een supermarkt aan de Vrijheidslaan op zaterdag 29 mei om 19.45 uur. Twee mannen maakten door dreiging met een vuurwapen een geldbedrag buit. De mannen droegen donkere kleding en bivakmutsen en gingen er vandoor in een onbekende richting.
Vermoedelijk zijn de daders weggereden in een personenauto. Kort daarvoor heeft een onbekende man de supermarkt kort bezocht, die zich opvallend en verdachte gedroeg. Direct na de overval startte de politie een Burgernetactie op, waarin ze het signalement van de daders verspreidde. Daarop kwamen drie serieuze reacties binnen. Heeft u iets gezien dat de politie kan helpen bij het opsporen van de daders of heeft u informatie over deze overval? Belt u dan met de recherche van Bureau Delft via 0900-8844. Liever anoniem? Belt u dan met M. via 0800-7000.

Inbraak basisschool mislukt
Zoetermeer Politieagenten onderzochten zondag 30 mei om 01.30 uur de melding van een inbraak bij een basisschool, aan de Velddreef. Ze zagen dat er een ruit ingegooid was. De inbrekers hadden vervolgens geprobeerd de beamer mee te nemen, maar dat was mislukt. Hierna gaven ze het kennelijk op aangezien er niets miste en verder ook geen vernielingen waren gepleegd.

Man aangehouden voor mishandeling
Zoetermeer Een 38-jarige man bemoeide zich zaterdag 29 mei om 17.00 uur met een groepje jeugd dat aan het stoeien was. Hij gaf één van hen een klap. Toen even later beveiligingsmedewerkers op het Stadhuisplein de situatie wilden kalmeren, gaf hij ook één van hen een klap. Daarop werd hij aangehouden en overgedragen aan de politie. Twee jongeren en de beveiligingsmedewerker doen tegen de man aangifte. De politie onderzoekt de zaak.

Man bestolen van fiets en tas
Zoetermeer Een 18-jarige jongeman uit Zoetermeer werd zaterdag 29 mei om 02.30 uur bestolen van zijn fiets en tas. Hij fietste samen met een vriend op het Marathonpad, toen een groepje van vijf mannen hen aansprak en om een lift vroeg. De Zoetermeerder antwoordde dat hij die niet kon geven, waarop hij en zijn vriend (ook 18 jaar uit Zoetermeer) klappen kregen van dit groepje. Daarna namen ze zijn fiets en tas mee. De politie is op zoek naar getuigen. Heeft u iets gezien dat de politie kan helpen bij het opsporen van de daders of heeft u informatie over deze straatroof? Belt u dan met de recherche van Bureau Zoetermeer via 0900-8844. Liever anoniem? Belt u dan met M. via 0800-7000.