FNV KIEM

Plannen voor nieuwe grote moslimomroep

maandag 31 mei 2010

Kort na de Tweede Kamerverkiezingen worden plannen voor een grote moslimomroep gepresenteerd. Initiatiefnemer is Ton F. van Dijk. Van Dijk zegt tegen de Volkskrant dat het plan op deze manier nog kan worden besproken bij de kabinetsformatie. Zijn plan voor een moslimomroep ontstond door zijn deelname in de groep `Benoemen en Bouwen' die onder leiding van Doekle Terpstra de verharding in het maatschappelijke en politieke debat over de multiculturele samenleving onderzocht.
Van Dijk werkte zeven jaar voor de publieke omroep en is de man achter de hervorming van de programmering op de drie publieke netten. `Het is de taak van de publieke omroep om de pluriformiteit te waarborgen en de veelkleurigheid van de samenleving te tonen', zegt Van Dijk. Voor zichzelf ziet hij slechts een rol op de achtergrond. `Het is belangrijk dat dit idee wordt gedragen door mensen uit de moslimgemeenschap zelf.' Volgens Van Dijk kan het plan op bijval rekenen binnen de publieke omroep.
Maar omdat volgens de huidige regels een nieuwe omroep pas over vijf jaar tot het bestel kan worden toegelaten, moet er volgens hem een noodwet komen waarin staat dat tussentijdse toetreding mogelijk wordt gemaakt. `Deze mensen moeten zo snel mogelijk meedoen in Hilversum. Dat is in ieders belang.'