Wageningen Universiteit en Researchcentrum

31 mei 2010
Nummer: N

Met cisgenese, een vorm van genetische modificatie, kunnen appelrassen worden geteeld die niet vatbaar zijn voor schurft. Vorige week promoveerde Joshi Sameer uit India op deze nieuwe manier van appelteelt. Cisgenese is een techniek die gebruik maakt van natuurlijke genen, afkomstig van de appelplant zelf of van verwante kruisbare soorten. Daarbij worden dezelfde genen gebruikt als in klassieke veredeling, maar de methode is veel sneller en minstens zo veilig.

Door cisgenese kunnen onderzoekers gericht natuurlijke genen uit kruisbare soorten isoleren en overbrengen in moderne rassen. Met de toepassing van deze techniek is het Sameer binnen vier jaar gelukt een gen, dat zorgt voor schurftresistentie uit slecht smakende appels, over te brengen in een lekker kwaliteitsras. Via conventionele veredelingstechnieken zou dit enkele decennia hebben gekost. Cisgenese maakt het bovendien mogelijk nieuwe eigenschappen zoals ziekteresistentie toe te voegen aan hoogwaardige rassen. Â
Deze ontwikkeling betekent dat op korte termijn appels kunnen worden geteeld die resistent zijn tegen schurft. De teler hoeft dan nog maar 2 à 3 keer tegen schurft te spuiten in plaats van 25 à 30 keer. Beter voor het milieu, de arbeidsomstandigheden en de portemonnee van de telers. Het oogstverlies door appelschurft zal immers beduidend lager zijn want de fruitteler hoeft bijna geen aangetaste appels weg te gooien en hij maakt veel minder kosten voor bestrijdingsmiddelen. Â
Het onderzoek van Sameer is mede mogelijk gemaakt door TransForum, de organisatie die via innovatieve projecten werkt aan een duurzamer toekomstperspectief voor de landbouw. TransForum werkte samen met Inova Fruit uit Geldermalsen aan het verbeteren van Nederlandse appelrassen om de stijgende concurrentie met import het hoofd te bieden. Het zeer vatbare ras Gala is nu middels cisgenese resistent geworden tegen schurft.
Â
Door gebruikmaking van cisgenese kan de consument straks voluit genieten van een lekkere gezonde appel die bovendien goed is voor de natuur. Inova Fruit heeft aangekondigd als eerste bedrijf cisgenese te gebruiken om appels voor de Europese consument te telen.

TransForum