Provincie Groningen


- Delfzijl

N360 Groningen - Delfzijl

Onderzoek naar de verbetering van de weg Groningen-Delfzijl

De wegverbinding tussen Groningen en Delfzijl (N360) is voor onze provincie een belangrijke weg omdat deze, net als de A7-N33 en de N46, toegang geeft tot het economische kerngebied Eemsdelta. We werken aan een plan om deze provinciale weg te verbeteren.

Probleem op de N360

Het verkeer op de weg tussen Groningen en Delfzijl stroomt op dit moment onvoldoende door. Dat komt omdat de weg op verschillende plaatsen door de bebouwde kom loopt en er tractoren op de weg voorkomen. Dit geeft met name problemen op het weggedeelte tussen Ten Boer en Groningen. Ook zijn er drukke stukken, bijvoorbeeld bij de stad Groningen, en verschillende verkeersonveilige punten. In een zogenaamde planstudie bekijken we de mogelijkheden om deze knelpunten op te lossen.

Onderzoek

In onze planstudie hebben we naar vele mogelijke alternatieven gekeken. Uiteindelijk onderzoeken we van zes verschillende alternatieven voor de weg Groningen-Delfzijl wat het effect is op de verkeersafwikkeling. Bovendien onderzoeken we maatregelen die de doorstroming van de bus tussen Ten Boer en Groningen verbeteren en brengen we de mogelijkheid voor een Fietsroute Plus tussen Ten Boer en Groningen in beeld. Een volgende stap is het in kaart brengen van de effecten voor het milieu, maar ook effecten op bijvoorbeeld recreatie en landbouw, in een milieueffectrapportage.

Besluitvorming

Nadat de procedure van het milieueffectrapport klaar is, nemen Provinciale Staten een besluit over een voorkeursalternatief. De beslissing hangt natuurlijk ook af van de kosten van deze oplossing. We verwachten dat eind 2012 duidelijk is welke route we kunnen gaan uitwerken in maatregelen voor nu en in de toekomst.

Samen met anderen

De oplossing voor de weg Groningen - Delfzijl bedenken we samen met de betrokken gemeenten, Bureau Meerstad en de Regiopolitie. Daarnaast organiseren we regelmatig workshops en informatieavonden om omwonenden, verenigingen van dorpsbelangen en belangengroeperingen bij onze plannen te betrekken.