Nieuw-Vlaamse Alliantie




Israël verliest iedere geloofwaardigheid

klok 31 mei 2010

Vandaag werd het vredeskonvooi Freedom Flotilla, dat hulpgoederen naar Gaza zou brengen, door het Israëlische leger bestormd. Op dit ogenblik spreekt men reeds over 19 doden en tientallen gewonden bij de hulpactivisten. Frieda Brepoels, Europees parlementslid voor de N-VA, veroordeelt krachtig het Israëlisch ingrijpen en verwacht een ondubbelzinnige veroordeling door de Europese Unie en de internationale gemeenschap.

Het konvooi van zes schepen met zevenhonderd personen aan boord vertrok zondag vanuit Cyprus naar Gaza. Het gaat om een humanitaire missie met 10.000 ton hulpgoederen aan boord die hiermee de blokkade van Gaza nogmaals wil aanklagen.

Brepoels: "Dit Israëlisch ingrijpen bewijst nog maar eens dat Israël het internationaal recht aan zijn laars lapt. Het land weigert de humanitaire wurggreep op Gaza te lossen en blijft Palestijns land bezetten, tegen alle internationale regels in. Deze actie toont weerom wat het internationaal recht en respect voor de mensenrechten betekent in de ogen van Israël. Dit ingrijpen is pure intimidatie, doet het bestaande conflict escaleren en draagt op geen enkele wijze bij tot een oplossing. Dat de Israëlische regering geen hulpgoederen binnenlaat, maar ondertussen wel 'zijn spijt voor alle doden' uitdrukt, is dan ook bijzonder cynisch."

Brepoels verwacht een klare en eenduidige veroordeling van de Belgische regering, van de voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy en van EU Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlands Beleid Catherine Ashton.

"Dit gewelddadige optreden van Israël kan niet ongestraft blijven, een onafhankelijk onderzoek en passende sancties zijn meer dan ooit aan de orde", aldus nog Brepoels. Auteur(s): Frieda Brepoels, Europees parlementslid Contactinfo:

Secretariaat Frieda Brepoels Tel: 02 284 78 62 Fax: 02 284 78 62