Belgische Federale Overheid


* Expertise van B-FAST-reddingswerkers erkend door VN

Expertise van B-FAST-reddingswerkers erkend door VN

Datum: 31 mei 2010

Het USAR-team, gespecialiseerd in het opsporen en redden van personen in stedelijke omgevingen, heeft op 27 mei 2010 een kwaliteitslabel van de Verenigde Naties behaald.

Om te voldoen aan de internationale normen en om de Belgische expertise van de experten van B-FAST, die met name in Haïti zijn opgetreden, te bevestigen werd een oefening in reële omstandigheden georganiseerd. Via de IEC-procedure (INSARAG External Classification) van de Verenigde Naties kon het team zo een kwaliteitslabel behalen.

Evaluatoren van de Verenigde Naties beoordeelden de capaciteiten van het B-FAST-team tijdens een oefening die plaatsvond van 25 tot 27 mei 2010. Het Belgische team verzamelde specialisten van onder meer de FOD Volksgezondheid, het ministerie van Landsverdediging en de FOD Binnenlandse Zaken. In totaal werden meer dan 300 personen gemobiliseerd: USAR-specialisten (civiele bescherming en brandweer), logistieke experts, medisch personeel, evaluatoren van de Verenigde Naties, internationale waarnemers, figuranten ...

De oefening simuleerde een hulpverleningsoperatie gedurende 36 uur. Het doel ervan
was niet alleen om de vaardigheid aan te tonen van de internationale teams om op korte termijn klaar te staan en de coördinatie van de operaties te verzekeren, maar ook om de opsporing, de lokalisatie en de redding van personen die levend onder het puin bedolven liggen, na instortingen als gevolg van aardbevingen, ontploffingen of aardverschuivingen, tot een goed einde te brengen.