Ministerie van Justitie

herzieningsconferentie Statuut van Rome

Toespraak minister bij herzieningsconferentie Statuut van Rome

Nieuwsbericht | 31-05-2010

Minister Hirsch Ballin heeft tijdens de herzieningsconferentie van het Statuut van Rome in Oeganda verdragsstaten opgeroepen om consensus te bereiken over de voorwaarden waaronder het Internationaal Strafhof het misdrijf agressie kan vervolgen.

Het Statuut van Rome (1998) is de basis voor Internationaal Strafhof, dat in Den Haag is gevestigd. Er zijn 111 landen aangesloten bij het Statuut. Door het Internationaal Strafhof worden verdachten van ernstige internationale misdrijven berecht. Op dit moment heeft het Strafhof rechtsmacht over genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. Ook het misdrijf agressie is opgenomen in het Statuut van Rome.

Er is echter nog geen consensus over de voorwaarden waaronder het Internationaal Strafhof agressie kan vervolgen. De conferentie in Kampala is de eerste mogelijkheid voor de 111 aangesloten landen om hierover overeenstemming te bereiken. Minister Hirsch Ballin riep de aangesloten landen tijdens de conferentie op om zich daarvoor tot het uiterste in te spannen. Het is daarbij van belang een resultaat te bereiken waarmee uiteindelijk ook niet-statenpartijen kunnen leven.

Volgens minister Hirsch Ballin heeft het Internationaal Strafhof zich inmiddels gevestigd als onafhankelijk instituut dat op stoom begint te komen. Potentiële daders van ernstige internationale misdrijven zien volgens de minister steeds meer in dat zij een reëel risico lopen om te worden vervolgd door het Internationaal Strafhof.

De volledige toespraak van minister Hirsch Ballin en meer informatie over het Statuut van Rome zijn te vinden via onderstaande links.

Zie het origineel