KNHS

Fijne kopnummers KNHS-Subli Kampioenschap Jonge Dressuurpaarden Oosterwolde
31 mei 2010
Dressuur

OOSTERWOLDE (KNHS) - Zaterdag 29 mei werd in Oosterwolde een voorronde verreden van de KNHS-Subli kampioenschappen voor jonge dressuurpaarden. Geen groot aantal dressuurpaarden verscheen voor de juryleden, maar wel een aantal fijne kopnummers in de drie leeftijdscategorieën.

In Oosterwolde waren het Rita van der Meulen en Nico Verwer die de paarden beoordeelden. De organisatie had een mooie ruim opgezet terrein gereserveerd voor de jonge dressuurpaarden, waarbij voor een aantal paarden de dichtbij gelegen springpiste best spannend was. Voor jurylid Van der Meulen was het de eerste keer dat ze een dergelijke rubriek beoordeelde. Ik moest er wel echt even inkomen. De protocollen zijn heel anders en we begonnen met de vierjarigen en dat is toch al moeilijk. Die paarden zijn natuurlijk onervaren en dan is het lastig inschatten of het paard zich nog wat vasthoudt, of bijvoorbeeld van nature wat strak is. Aan de hoogst geplaatste paarden konden we steeds goede punten kwijt

Bij de vijfjarigen ging de hoogste score naar Anieke-K gereden door Margot Kostelijk (Hoorn). Een paard dat van beide juryleden voor alle drie de basisgangen een acht ontving voor de souplesse en ook een acht kreeg voor de geschiktheid als dressuurpaard. Ook voor de amazone stonden er diverse achten op het protocol. Met een eindtotaal van 75,4% was deze nakomeling van United goed voor de hoogste dagscore. Met 71,2% kwam Arleste SVN (Sandreo x Zuidhorn) gereden door Willemien Vries (Nieuwolda) net als in Marum op de tweede plaats. Ook de nummer drie scoorde nog boven de 70%. Anoraline (Samba Hit x Amiral) gereden door Michelle Eveleens (Kwadijk), kwam uiteindelijk op 70,6%. Een paard dat in Marum en de Wijk wist te winnen en nu de tussenstand bij de vijfjarigen aanvoert.

Bij de zesjarigen ging de zege met 72.1% naar de Duits gefokte Woody (Weltissimo x Weinzauber) gereden door Jarmilla Peterson (Wedde). Dit paard won ook in De Wijk de competitiewedstrijd en scoorde in Marum goed, waardoor hij nu aan de leiding gaat bij de zesjarigen. Femke Beljon (Zwolle) scoorde met Zoraida (Painted Black x Jazz) 70.9%, wat goed was voor de tweede plaats. Derde werd Margot Kostelijk met Zunny C (v.Sunny Boy) die net onder de 70% bleef.

Bij de vierjarigen ontliepen de nummers één en twee elkaar weinig. De wat compacte Benson S (Sandreo X Erik) gereden door Marijke Bijker (Marum) kwam op de hoogste score van 70.4% uit. De grootramige Breitling Eldorado, gereden door Geertje Bouwens (Leeuwarden) kreeg 70%. Deze zoon van Don Schufro uit een Voltaire moeder won eerder al in De Wijk en kwam in Marum op de tweede plaats. Met deze hoge klasseringen gaat hij ruim aan de leiding in de tussenstand.

Een compleet overzicht van de tussenstanden is te vinden op www.knhs.nl > dressuur > competities > KNHS-Subli Kampioenschap Jonge Dressuurpaarden 2010.

Het KNHS-Subli Kampioenschap Jonge Dressuurpaarden heeft als belangrijkste doel een juiste ontwikkeling van jonge dressuurpaarden na te streven. Het kampioenschap bestaat uit een aantal wedstrijden welke in competitieverband worden verreden en wordt afgesloten met een finale op dinsdag 28 december in Ermelo. Speciale dressuurproeven voor jonge paarden zorgen voor een verantwoorde opbouw. Aan de selectiewedstrijden kunnen deelnemen merries, ruinen en hengsten die in het jaar van de competitie de leeftijd van vier, vijf of zes jaar bereiken. Aan de competitie kunnen deelnemen ruiters die lid zijn van de KNHS en in het bezit van een geldige startkaart met het paard waarmee wordt deelgenomen. Ruiterwissel binnen de competitie is hierbij toegestaan.