Mei: koel vanwege noordelijke wind

31/05/2010 16:33

Infoplaza B.V.

De meimaand heeft weinig warmte gebracht. Slechts een ruime week deed het weerbeeld aan de lente denken met volop zon en temperaturen die boven de 20 graden uitkwamen. Het warmst werd het op maandag 24 mei. In Brabant en Limburg steeg het kwik tot rond de 25 graden en in de buurt van Weert werd het zelfs 27 graden. Lang geen record, maar wel de warmste dag van 2010 tot nu toe.

De meimaand stond vooral in het teken van lage temperaturen. In de eerste tien dagen kwam het kwik zelfs geregeld niet boven de 10 graden uit. Maxima die normaal zijn voor eind januari zorgden voor dikke kleren. Ook in de nachten was het vaak koud met tot ver na de IJsheiligen vorst aan de grond. Zo werd het op 29 mei nog -3 graden op vliegbasis Twenthe. De kille dagen resulteerden uiteindelijk in een gemiddelde temperatuur van 10,5 graden en dat is meer dan twee graden onder de normale waarde van 12,7 graden. Mei 2010 scoort hiermee een 9e plek in de lijst van koudste meimaanden in De Bilt sinds 1901. Het koudst was het in 1902 met gemiddeld 9,4 graden. Sinds 1991 verliep mei niet meer zo fris. Sterker nog, de afgelopen 20 jaar verliepen slechts 5 meimaanden te koud, de overige waren allemaal zachter dan normaal.

De lage temperaturen werden veroorzaakt door de zeer standvastige noordelijke winden. Soms werd de noordenwind door een hogedrukgebied ten westen van Nederland veroorzaakt, dan weer door een lagedrukgebied ten oosten van ons land. Het resultaat was echter steeds hetzelfde. De wind kwam uit het noorden tot noordwesten en kon vaak alleen maar koele lucht aanvoeren.

Eén week fraai

Een omslag kwam er in de periode van 18 mei tot en met 25 mei. De wolken losten op en de zon ging volop schijnen. Van de 188 uur die de zon deze maand in De Bilt geschenen heeft, was ze 100 uur in die ene week te zien. Dat geeft meteen aan hoe somber de rest van de meimaand verliep. Tijdens het zonnige weer liep de temperatuur eindelijk op tot aangename waarden met in De Bilt vier dagen waarop het maximum boven de 20 graden uitkwam.

Wat regen betrof, leverde mei 2010 weinig bijzonders op. In De Bilt viel er 66 mm terwijl 62 mm normaal is. Erg nat was het op 2 mei. Er viel toen 18 mm. Samen met 30 mei, toen viel er bijna 11 mm, viel de helft van maandsom in twee dagen tijd. Verder viel 30 mei op doordat het op diverse plaatsen tot onweer kwam en de wind stevig waaide. In de avond werd de wind langs de westkust enige tijd hard, 7 bft.

Juni heeft andere plannen

Ook dinsdag, op de eerste dag van juni, waait de wind nog steeds uit een noordelijke richting. Richting het weekend verplaatst het hogedrukgebied zich echter van Engeland naar Duitsland. Een belangrijke verandering want hierdoor draait de wind geleidelijk naar het oosten tot zuidoosten. In de temperatuur is deze verandering meteen terug te zien doordat het kwik komend weekend tussen de 20 en 25 graden gaat uitkomen waarbij de zon flink gaat schijnen. Daarmee lijkt juni het kille en sombere weer van de afgelopen meimaand van zich af te schudden en kunnen we hopen op een zachte junimaand.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl