CIDI - Centrum Informatie en Documentatie Israël

Ooggetuige: 1e mariniers hadden slechts paintball guns

ma 31-05-2010

Regeringswoordvoerders uit de hele wereld reageren geschokt op de Israelische aanval op 'Gazaschepen' vanmorgen, waarbij tenminste 15 doden vielen. Zij eisen onderzoek naar de precieze toedracht van de tragedie. Die is nog onbekend. De eerste mariniers die aan boord gingen waren slecht bewapend en hadden instructies vooral niet te schieten.

Uit een ooggetuigeverslag van een Israelische 'embedded' journalist blijkt dat de eerste mariniers die aan boord gingen slechts waren uitgerust met paintball-geweren en handwapens, die zij echter niet mochten gebruiken. "Niet schieten, niet schieten", riepen zij tegen elkaar, terwijl ze werden aangevallen met ijzeren staven en scherpe voorwerpen. (Zie de beelden hieronder) De actievoerders boden veel meer tegenstand dan verwacht. Hij citeert teruggekeerde mariniers die zeggen dat zij werden beschoten.

Het Witte Huis betreurt de doden en gaat onderzoeken hoe deze tragedie heeft kunnen gebeuren, zei een woordvoerder. Minister Verhagen is "zeer geschokt" wil dat Israel een onderzoek instelt en eist vandaag nog opheldering van de Israelische ambassadeur. Ook CIDI-directeur Ronny Naftaniel vindt het "zeer treurig" dat er doden zijn gevallen en sprak te hoop uit dat gedegen onderzoek de ware toedracht zou uitwijzen. De EU eist eveneens een onderzoek. Diverse EU-landen roepen Israel op de Gazastrook onmiddellijk open te stellen voor goederen en mensen.

Op dit moment lopen er schepen uit de vloot de haven van Ashdod binnen en worden activoerders verhoord.
Lees hier de achtergrond van de aanval.

;