Gemeente Haaksbergen


A. Temmink geridderd
31-05-2010 A. Temmink geridderd
Haaksbergenaar A.J. (Arent) Temmink is afgelopen vrijdag koninklijk onderscheiden. Hij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Dat gebeurde in museum de Twentse Welle, tijdens de jaarlijkse vrijwilligersbijeenkomst waarbij deze keer ook aandacht zou worden geschonken aan de dertigarige vrijwillige inzet van de heer Temmink. De heer Temmink wist natuurlijk niet dat ook de burgemeester nog op bezoek zou komen met een aardige verrassing.

Temmink ontving zijn onderscheiding, omdat hij al jaren vele uren goed vrijwilligerswerk verzet. Burgemeester Loohuis: "De heer Temmink draagt - zelfs op de hoge leeftijd van 81 jaar - bij aan het levend houden van de Twentse historie en dat doet hij met oneindige inzet."

De lange vrijwillige loopbaan van de heer Temmink startte in 1967. Hij was penningmeester voor de historische kring en verzorgde er lezingen (periode 1967 tot aan 1984). Vanaf 1980 deed hij vrijwilligerswerk voor de Twente Acedemie, dat later opging in het Van Deinse Instituut en nog weer later in de Twentse Welle. Zijn vrijwillige werkzaamheden daar verricht hij tot op de dag van vandaag, inmiddels dertig jaar. Zijn favoriete vakgebieden zijn cultuurgeschiedenis, geologie en heemkunde van Twents en Duits grensgebied. Bij beide fusies was de heer Temmink betrokken als adviseur. Bij de Twentse Welle heeft hij de afgelopen jaren meegewerkt aan de oprichting van het Kennis & Informatiecentrum.

Verder is de heer Temmink al vanaf 1970 tot nu vrijwilliger bij de palmpasenoptocht in Haaksbergen, verzorgt hij al vanaf 1980 werkzaamheden (onder andere rondleidingen) voor museum De Scheper in Eibergen en vertelt hij vanaf 2001 bezoekers van museumboerderij Erve Brooks in Gelselaar over de historie van de streek.

.