Radboud Universiteit Nijmegen


Samenwerking magnetencentra Dresden en Nijmegen

Datum bericht: 31 mei 2010

De magnetenlaboratoria van de Radboud Universiteit Nijmegen en het Forschungszentrum Dresden-Rossendorf gaan nauw samenwerken en versterken daarmee hun positie op het gebied van materialenonderzoek. De bestuursvoorzitters van beide instituten tekenden daarvoor maandag 31 mei in NIjmegen een Memorandum of Understanding.

Hoge magneetvelden vormen een krachtige techniek om de eigenschappen van nieuwe materialen te onderzoeken en daardoor zijn magneetveldlaboratoria uiterst gevoelige antennes voor de nieuwste ontwikkelingen in het materiaalonderzoek. Nieuwe materialen zijn vaak motor van innovatie. Dankzij het in 2003 geopende High Field Magnet Laboratory (HFML) komt deze vernieuwing vanuit de hele wereld in een vroeg stadium naar Nijmegen.

Complementair
De twee magnetencentra zijn deels complementair. Het HFML in Nijmegen beschikt sinds 2003 over een unieke combinatie van apparatuur waarmee materialen gedurende lange tijd kunnen worden onderzocht in een continu magneetveld tot 34 tesla (binnenkort 45 tesla). Het Hochfeld Magnetlabor in Dresden is gespecialiseerd in het opwekken van zeer hoge magneetvelden (90 en in de toekomst 100 tesla), maar dan in pulsen van hooguit tientallen milliseconde.

Vrije elektronenlasers
Beide organisaties hebben ook vrije-elektronen lasers die licht produceren in het infrarood en verre-infrarood bereik. Daarmee kunnen grotere structuren in complexe moleculen worden onderzocht. Moleculen waaruit het leven is opgebouwd, eiwitten bijvoorbeeld en DNA, belangrijk voor medicijnonderzoek. In de combinatie van sterke magneetvelden met een vrije elektronenlaser zijn de onderzoeksmogelijkheden nog groter.
De magneetinstallatie in Dresden is gekoppeld aan de vrije elektronenlaser ELBE en naast het HFML in Nijmegen verrijst een nieuw laboratorium voor de TeraHertz vrije-elektronenlaser FLARE. Dat wordt de eerste vrije-elektronenlaser die gaat werken met ver-infraroodlicht. Het apparaat kent geen gelijke en biedt nieuwe mogelijkheden om materie en moleculen te onderzoeken. Door het ontwerp van deze installatie is de golflengte bovendien zeer precies regelbaar (en dat is bijzonder voor een laserinstallatie).

De beide instellingen werken op dit gebied al samen en zijn partners in verschillende Europese samenwerkingsprojecten op het gebied van magneet-technologie en gebruik van magneetvelden. Nijmeegse wetenschappers werken ook samen met het laseronderzoek in Dresden, en hun ervaringen met de ELBE-laser vormen waardevolle input bij de ontwikkeling van de nieuwe FLARE laser.

Samenwerking in het belang van de wetenschap
Beide magnetencentra doen fundamenteel en experimenteel onderzoek en participeren in verschillende Europese programma's. Met deze samenwerking willen ze hun wetenschappelijke creativiteit en productiviteit verder uitbouwen, onderzoekers opleiden en ruimte geven en hun internationale performance vergroten.

Samenwerking universiteiten Nijmegen en Dresden

Ondertekening Memorandum of Understanding (van links naar rechts) Prof. dr. H.C. R. Sauerbrey, wetenschappelijk directeur Forschungszentrum Dresden-Rossendorf
Prof. dr. H. C. P. Joehnk, directeur Forschungszentrum Dresden-Rossendorf
Ir. R.J. de Wijkerslooth, voorzitter college van bestuur Radboud Universiteit