Inspectie Werk en Inkomen

Positieve ontwikkelingen polisadministratie

UWV en Belastingdienst hebben in 2009 goede voortgang geboekt bij het verbeteren en borgen van de loonaangifteketen en de polis-administratie. Dit concludeert IWI in de negende voortgangsrappor-tage 'UWV en Walvis'. De 'polisadministratie' bevat gegevens over lonen, uitkeringen en arbeidsverhoudingen van alle werknemers in Nederland.

Evenals in 2008 hebben UWV en Belastingdienst in 2009 zorg gedragen voor een goed werkende loonaangifteketen. De keten is nog niet stabiel, maar er zijn goede concrete stappen gezet op weg daar naar toe. Zo is het gemeenschappelijk beheer van de loonaangifteketen en de polisadministra-tie verbeterd. Verder zijn de doelstellingen om de complexiteit van de polis-administratie te verminderen nagenoeg gerealiseerd. In 2010 moet nog een aantal maatregelen worden getroffen om te kunnen voldoen aan de eisen die worden gesteld aan de stabiele keten. De inspectie stelt vast dat het gebruik van de gegevens uit de polisadministratie zich goed ontwikkelt.

Operatie Walvis
De 'operatie Walvis' is het geheel aan wettelijke maatregelen dat moet lei-den tot vereenvoudiging van de uitvoering van de werknemersverzekerin-gen. Het gaat om de Wet administratieve lastenverlichting en vereenvoudi-ging in sociale verzekeringen (Walvis) en Wet financiering sociale verzeke-ringen (Wfsv). UWV en Belastingdienst voeren deze wetten uit. IWI rappor-teert met enige regelmaat over de manier waarop UWV deze wetten uit-voert

persbericht IWI, 31 mei 2010

Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend.