Vrijetijdssector vraagt om departement en bewindspersoon

31/05/2010 16:34

Gastvrij Nederland

Op 27 mei 2010 werd het symposium 'De economische betekenis van de vrijetijdssector: van belang naar beleid' georganiseerd door ondernemers en bedrijven uit de vrijetijdssector, verenigd in Gastvrij Nederland, Nationale Raad toerisme, recreatie, horeca en vrije tijd. Gastvrij Nederland vroeg vertegenwoordigers van de grootste politieke partijen het belang van de vrijetijdssector te faciliteren vanuit één departement en één bewindspersoon.

De woordvoerders toerisme en recreatie van CDA, D66, PvdA en VVD waren unaniem in hun antwoord op deze vraag. "De inzet moet er op gericht zijn de beleidsaandacht voor de sector onder te brengen binnen één departement, onder één bewindspersoon", aldus Pauline Smeets (PvdA), die daarin werd bijgevallen door Ton Elias (VVD), Ad Koppejan (CDA) en Kees Verhoeven (D66).

Belang

Naast de steeds belangrijker wordende maatschappelijke betekenis van de vrijetijdssector, heeft de sector een groot stuwend economisch belang in de Nederlandse economie. Het aandeel van de sector in de nationale werkgelegenheid bedraagt 4 % met een arbeidsvolume van ruim 397.000 werkzame personen. Jaarlijks gaat er in de sector zo'n 37 miljard euro om aan bestedingen. Een sector met een dergelijk groot belang behoort volgens Gastvrij Nederland beleidsmatig door één departement en een eigen bewindspersoon te worden bediend. Momenteel is er sprake van grote versnippering van de beleidsontwikkeling met betrekking tot de vrijetijdssector bij de overheid. Dit leidt dus ook tot afwezigheid van heldere en eenduidige sectorale cijfers. De sector loopt daarmee permanent risico slachtoffer te worden van onbedoelde consequenties van overheidsbeleid. De sector verdient zo'n kansbenadering.

Gastvrij Nederland dringt aan op een ambitieus economisch beleid, gecoördineerd vanuit één departement, dat bijdraagt aan de verdere economische ontwikkeling van de vrijetijdssector.