VNG: discussie bestuurlijke inrichting Nederland vergt meer tijd

31/05/2010 16:41

VNG

Persbericht

VNG: discussie bestuurlijke inrichting Nederland vergt meer tijd

Het bestuur van de VNG heeft besloten meer tijd uit te trekken voor de discussie met haar leden over de bestuurlijke toekomst van Nederland. Voor de Algemene Ledenvergadering van de VNG op 8 juni staat de ontwerp-resolutie 'Het perspectief van gemeenten' geagendeerd. Uit de reacties van gemeenten blijkt dat zij meer tijd nodig hebben om hierover een standpunt in te nemen.

Vooral het onderdeel 'Thorbecke 2.0' over het omvormen van provincies en gemeenten tot één decentrale bestuurslaag levert veel discussie op. Dat is begrijpelijk: het gaat om ingrijpende materie. Deze discussie moet worden voortgezet en uitgediept. De VNG brengt dit onderdeel van de resolutie daarom niet in stemming op 8 juni.

Ook buiten de VNG worden uiteenlopende en soms tegenstrijdige voorstellen gedaan over de bestuurlijke organisatie: het rapport van de werkgroep Kalden, een tweetal adviezen van de Raad voor het openbaar bestuur, en niet in de laatste plaats de verkiezingsprogramma's van de politieke partijen. Er is dus alle reden om over dit onderwerp verder door te spreken.

De VNG vraagt haar leden tijdens de ALV wel in te stemmen met een vijftal richtinggevende uitgangspunten, zodat de VNG deze mee kan geven aan het nieuwe kabinet en naar voren kan brengen bij de onderhandelingen over een eventueel nieuw bestuursakkoord.


1. De VNG vraagt van het komende kabinet een duidelijke visie op de toekomst van het openbaar bestuur, op korte en lange(re) termijn.


2. In de vormgeving van het proces waarlangs veranderingen tot stand komen, dienen de gemeenten als mede-overheid te worden betrokken.


3. De omvang en met name de complexiteit van de huidige bestuurlijke organisatie van Nederland dient te worden teruggebracht.


4. Het rijk ontwikkelt geen nieuwe structuren en doet geen nieuwe bestuurlijke inrichtingsvoorstellen, zoals de inrichting van elf veiligheids- of politie-regio's.


5. Gemeenten willen doorgaan met de invulling van hun ambitie als eerste overheid. Dat doet een onverminderd beroep op het vergroten van de bestuurskracht van gemeenten. Daarom gaan gemeenten door met het versterken van de onderlinge regionale samenwerking en met schaalvergroting door gemeentelijke herindeling. In dit proces gaat het om een goede balans tussen kwaliteit en bestuurlijke slagkracht aan de ene kant, en herkenbaarheid en verbondenheid voor de inwoners van gemeenten, aan de andere kant.

De overige onderdelen van de resolutie worden op 8 juni wél in stemming gebracht. Hierin pleit de VNG voor een sterke gemeente als 'eerste overheid' dichtbij burgers, een grotere rol van burgers en bedrijven, een versterking van het takenpakket van gemeenten met name op de terreinen werk, zorg, jeugd, veiligheid, gebiedsontwikkeling en water, en de voorwaarden die gemeenten daaraan stellen.

Op deze manier ontstaat een beter evenwicht tussen enerzijds de duidelijkheid die de VNG moet verschaffen in de komende tijd, en anderzijds de ruimte die nodig is om feitelijke keuzes te maken rond de bestuurlijke organisatie van Nederland.

Den Haag, 31 mei 2010








Vereniging Nederlandse Gemeenten