Gemeente Halderberge



Veiligheid onderweg

Kinderen die naar school gaan moeten vaak ver fietsen. Onderweg naar school kan er van alles gebeuren. Pech onderweg (kapotte fiets, ongelukjes e.d.), pesterijen, slecht weer enzovoorts. Het idee achter het project Veilig Honk is dan ok om de schoolgaande jongeren wat extra veiligheid te geven.

Op bepaalde plaasen langs de schoolgaande routes vinden de kinderen "Veilig Honken". Een Veilig Honk is een huis waar vrijwilligers wonen die een veilige plek bieden. Dat doen ze door kortdurende hulp te geven aan de kinderen als ze daarom vragen. De scholieren kunnen een Veilig Honk herkennen aan het bord dat is aangebracht bij/op de woning.

De partners (o,a. politie en scholen) die meedoen met Veilig Honk zijn van mening dat het project voorziet in de behoefte. Vanuit de ouderraden van de scholen komt het signaal dat kinderen, maar zeker ook de ouders/verzorgers, zich door het project veiliger voelen. Het is immers een geruststellend idee ergens aan te kunnen kloppen voor hulp tijdens het fietsen van en naar school.

hulp bij veilig honk

Project "Veilig Honk"

Bord Veilig Honk
Het ontwerp van dit bord is destijds door Bart Salomé (leerling van het Prinsentuin College uit Oudenbosch) zelf bedacht. Het bord mag alleen gebruikt worden door vrijwilligers die gescreend zijn. Het bord heeft merkbescherming van het Benelux Merkenbureau.

Start project
Het project Veilig Honk is opgezet door de gemeente Halderberge, het Marktland College, het Prinsentuin College en Politie Team Halderberge. Op 31 augustus 2001 heeft burgemeester A.F.W. Osterloh het project feestelijk geopend door samen met de onderwerper van het bord de eerste paal te slaan. Alles routes in Halderberge zijn voorzien van Veilige Honken.

Hein Roethoefprijs
Het project Veilig Honk is in 2002 genomineerd voor de "Hein Roethoefprijs". Dit is een landelijke prijs die in het leven is geroepen om projecten, die tot doel hebben criminaliteit te voorkomen, verdere bekendheid te geven. De nominatie leverde een prijs op van EUR 5.000,-- (te besteden aan criminaliteitspreventie). Het project "cameratoezicht NS-station Oudenbosch" is hiermee gefinancierd. Door deze nominatie heeft het project veel belangstelling gehad in de landelijke media en daardoor heeft het project navolging gehad in diverse andere gemeenten.

Evaluatie
Na elk schooljaar wordt het project geëvalueerd door alle betrokkenen (gemeente, vrijwilligers Veilig Honk, scholen en politie). Tevens wodt het aantal en soort hulpaanvragen in beeld gebracht.

Aantal hulpaanvragen per schooljaar:
t/m sept 2001: 33x / 2001-2002: 88x / 2002-2003: 172x / 2003-2004: 204x / 2004-2005: 98x / 2005-2006: 218x / 2006-2007: 221x / 2007-2008: 231x / 2008-2009: 142x

Soort hulpaanvragen:
Kapotte fiets (73%), kapotte scooter/brommer (3%), drinken (4%), valpartij (6%), toiletbezoek (6%), medische behandeling (3%), pesterijen (1%), ouders bellen (5%).

Veilig Honken in Halderberge

In de gemeente Halderberge zijn 22 Veilig Honk adressen, verdeeld over haar dorpskernen Bosschenhoofd, Hoeven, Oudenbosch, Oud Gastel, Stampersgat. Deze vrijwiligers van Veilig Honk hebben de beschikking over een leenfiets, een EHBO-koffertje en een fietspomp (geschonken door de gemeente).

kaart veilig honk halderberge

Deelnemende gemeenten in Nederland

Het project Veilig Honk heeft inmiddels in 26 gemeenten in Nederland navolging gekregen. Het betreft de volgende gemeenten: Apeldoorn, Barneveld, Beemster, Bergen op Zoom, Borsele, Brummen, Etten Leur, Goes, Goirle, Horst aan de Maas, Kapelle, Meerlo-Wanssum, Moerdijk, Noord-Beveland, Ouderkerk, Reimerswaal, Roosendaal, Rucphen, Sevenum, Steenbergen, Tholen, Veere, Venlo, Voorst, Woensdrecht, Zundert

Voorwaarden deelname door andere gemeenten

Andere gemeenten kunnen het project overnemen maar dan dient er wel aan een aantal voorwaarden voldaan te worden. Als een belangrijke voorwaarde stellen we dat de gemeente regievoerder is van het project, waarbij er voorts een samenwerkingsverband is tussen politie, scholen en vrijwilligers van Veilig Honk. Een ander belangrijk aspect is dat deelnemende vrijwilligers worden gescreend en over een "Verklaring Omtrent het Gedrag" dienen te beschikken. Dit biedt in beginsel de garantie dat de vrjwilligers geen strafrechterlijk verleden hebben en dat geeft dus een extra waarborg voor de veiligheid. Wijkagenten kunnen zeker behulpzaam zijn bij het zoeken van potentiële vrijwilligers.

De deelnemende gemeente mag de beeltenis (het bord) van Veilig Honk gebruiken mits belsoten wordt volgens een zelfde systematiek te werken zoals verwoord in het projectplan. Bij gebruik van deze beeltenis zal dit de herkenbaarheid van het bord voor de schoolgaande kinderen vergroten. Na beoordeling en goedkeuring van het uitvoeringsplan van de toekomstige deelnemende gemeente, kunnen de stickers van Veilig Honk worden aangevraagd bij de gemeente Halderberge. De stickers worden tegen kostprijs van EUR 2,-- per A4-sticker verkocht.

Informatie

Als u meer wilt weten over Veilig Honk en/of het project elders wilt opstarten, kunt u contact opnemen met mevrouw E. Mulder (team Juridische Zaken van de gemeente Halderberge), telefoon 0165 - 390 798 of e-mail e.mulder@halderberge.nl