Gemeente Halderberge


Centrumontwikkelingen zichtbaar van start

In alle centra van de kernen van de gemeente Halderberge vinden ontwikkelingen plaats, gericht op de bouw van multifunctionele centra (MFA), brede scholen en woningen. Bij diverse projecten gaat de schop in de grond. Het spits wordt afgebeten door de nieuwe brede school in Bosschenhoofd. Deze week (21) start de bouw daarvan. Andere ontwikkelingen volgen spoedig.

Voortraject

Voordat daadwerkelijk wordt gebouwd is veel overleg nodig met partners en bewoners, er moeten bestemmingsplannen worden aangepast en overeenkomsten worden gesloten. Dit heeft de afgelopen jaren veel tijd gekost, bouwactiviteiten zijn nog niet overal zichtbaar. Dat wordt de komende tijd anders.

Toelichting per kern:

* Hoeven

* Oud Gastel

* Bosschenhoofd

* Stampersgat

* Oudenbosch

Hoeven


* Nieuw multifunctioneel centrum
In Hoeven zijn twee van de vier locaties voor een nieuw multifunctioneel centrum (MFA) afgevallen. Een daarvan lag naast de kerk. Hierdoor kan Bernardus Wonen verder met het ontwikkelen van die locatie voor woningbouw. Er resteren nog twee locaties waaruit een definitieve keuze zal worden gemaakt.

* Uitbreiding AH-supermarkt
De raad neemt op 8 juli een besluit over het ontwerpbestemmingsplan dat de uitbreiding van de AH-supermarkt mogelijk maakt. De sloop- en bouwvergunning worden nog in 2010 verleend, daarna kan worden gebouwd.

* Opperstraat/Hoeven Zuidwest
Het ontwerpbestemmingsplan Opperstraat wordt binnenkort ter inzage gelegd. De ontwikkeling in Hoeven Zuidwest bestaat uit een onderzoek naar de locatie van de sportvelden. Dit onderzoek is bijna afgerond.

omhoog

Oud Gastel


* Restaurtie 'Cafe onder de Toren'
Van het 'Cafe onder de Toren' wordt een restauratieplan gemaakt en er is een monumentenvergunning in voorbereiding. De monumentencommissie staat positief tegenover deze ontwikkeling.
* Brede School
Op de huidige sportvelden ten westen van Oud Gastel komt de nieuwe brede school. Deze sportvelden moeten daarvoor verder naar het westen worden verplaatst. Op dit moment vinden onderhandelingen plaats om grond aan te kopen.

* Stedenbouwkundig plan
Voor Oud Gastel Noord wordt op dit moment een stedenbouwkundig plan opgesteld.

omhoog

Bosschenhoofd


* Brede school
Op 27 mei gaat symbolische de 'schop in de grond' voor de nieuwe brede school. Volgend jaar zomer is deze school klaar. In een later stadium wordt aan deze school een MFA en appartementen toegevoegd. In totaal komen hier 91 woningen.

* De Schakel
Na het opleveren van de school gaat de Schakel naar de huidige school (2011) verhuizen. Daarna kan de Schakel worden gesloopt en komt er vervangende nieuwbouw (2011/2012). De oplevering van de Schakel wordt verwacht in het begin van 2012.
* Woningbouw Steenfabriek
Het voornemen is om 49 woningen te ontwikkelen op het terrein van de voormalige Steenfabriek te Bosschenhoofd. In de Margrietstraat worden eveneens 49 woningen ontwikkeld. De ontwikkelaar begint in juli met de bouw van 15 starterwoningen.

omhoog

Stampersgat


* Woningbouw buslocatie
In Stampersgat worden op dit moment de voorbereidingen getroffen voor de bouw van 26 woningen op de zogenaamde 'buslocatie'. Het bestemmingsplan zal daarvoor in juli voor besluitvorming in de raad aan de orde komen. Dit jaar zal de bouw starten.
* Multifunctioneel centrum
Voor de realisatie van het MFA en het kerkgebouw wordt momenteel onderzoek verricht voor een verantwoorde exploitatieopzet.

omhoog

Oudenbosch


* Mariabouw/Vincentiusgebouw
De bouwwerkzaamheden aan de voormalige Mariabouw zijngestart. Het Vincentiusgebouw aan het plein voor de kapel wordt weer in als Rijksmonument hersteld en voor bewoning geschikt gemaakt. Aan het einde van dit jaar worden hiervoor de benodigde vergunningen verleend.

* Bernardusbouw
Hiervan is de verwachting dat de bouw nog dit jaar van start gaat. Voor de tuinappartementen aan de Lollestraat is de bouwvergunningsprocedure achter de rug en de verkoop van de appartementen is van start gegaan.

* Cultureel Centrum en Brede Basisschool
Voor de deelplannen Cultureel Centrum en Brede Basisschool zijn de voorbereidingen gestart. Deze projecten zijn onderdeel van het op te stellen bestemmingsplan voor het gehele Tivoli gebied.
* Woningbouw
Rond de zomer zal naar verwachting de bouw starten van 35 starterwoningen op de locatie Maria ter Engelen. In totaal komen hier 52 woningen.

* Tivoliplein
De verwachting is dat de voorbereidingen voor de aanleg van het Tivoliplein nog voor de bouwvakvakantie van start gaat. De onderhandelingen met betrekking tot het St. Annaplein zijn opgestart.

omhoog