Israëlisch optreden hulpvloot Gaza buiten proporties GroenLinks

Maandag 31 mei 2010, 12:23u - Mariko Peters
Israëlisch optreden hulpvloot Gaza buiten proporties

GroenLinks wil dat demissionair minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) het Israëlische optreden vandaag zo scherp mogelijk veroordeelt. Het Israëlische leger enterde vandaag met geweld een internationale humanitaire vloot die met hulpgoederen op weg was naar Gaza. Bij de inname door het Israëlisch leger in internationale wateren zijn zeker zestien burgers om het leven gekomen. Het Israëlische optreden vraagt om een onafhankelijk internationaal onderzoek.

"Het is goed dat Verhagen om opheldering van de Israëlische ambassadeur vraagt. Vragen om opheldering is alleen nu niet voldoende. Dit is een ramp. Er is een scherpe veroordeling nodig van de minister over dit disproportionele geweld van Israel", zegt GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters.

Internationaal onderzoek

GroenLinks roept ook op tot een onafhankelijk internationaal onderzoek naar de gebeurtenissen. "Alleen maar oproepen om de Israëlische blokkade van humanitaire hulp op te heffen heeft tot nu toe niets geholpen. Nederland moet de eenzijdige verklaring van Israel aanvechten dat het ook de wateren voor Gaza gesloten mag houden onder internationaal recht", aldus Peters.

Lees meer over Israël en Palestina

Schriftelijke vragen

Vragen van het lid Peters (GroenLinks) aan de minister van Buitenlandse zaken over de gewelddadige Israëlische inname van de humanitaire vloot voor Gaza.

1. Hoe beoordeelt u de gewelddadige inname door het Israëlische leger hedenochtend op internationale wateren van de internationale vloot met 10.000 ton aan humanitaire goederen voor Gaza, waarbij 16 doden en tientallen gewonden zijn gevallen onder de ca. 600 internationale civiele activisten, parlementariërs en een Nobelprijswinnaar? (O.a. Telegraph.co.uk, 31 mei 2010, "Israeli troops attack ships carrying aid to Gaza killing 16")
2. Bent u bereid deze inname in de scherpste bewoordingen te veroordelen als disproportioneel?

3. Hoe beoordeelt u het verweer van de Israëlische autoriteiten dat de vloot met humanitaire goederen een bedreiging voor de veiligheid van Israel vormde en dat het daarom onder het internationale zeerecht gemachtigd was tot de gewelddadige inname op internationale wateren?(Persconferentie IDF woordvoerder, Al Jazeera TV, heden)

4. Klopt het dat Israel nu ook alle toegang tot Gaza vergrendeld heeft (BBC World TV, heden), terwijl de inwoners van Gaza volgens de VN in grote humanitaire nood verkeren?

5. Bent u bereid deze hermetische blokkade scherp te veroordelen en in navolging van de oproep van EU Hoge Vertegenwoordiger Ashton tot een onmiddellijke beëindiging van de blokkade van Gaza (EU Business 28 mei 2010, "EU's Ashton calls for immediate end to Gaza embargo") de druk op Israel op te voeren om hieraan opvolging te geven? Zo ja, hoe?

6. Bent u bereid op te roepen tot een onafhankelijk internationaal onderzoek naar de gebeurtenissen?

7. Wat is de situatie van de Nederlandse passagier aan boord van de Flotilla vloot en hoe zult u erop toezien dat al haar rechten worden gerespecteerd door de Israëlische autoriteiten?
8. Kunt u, gelet op de snelle ontwikkeling van de gebeurtenissen, deze vragen vandaag beantwoorden?