NEN


Fosfaat bepaling in bodem voor milieu en landbouw gepubliceerd

maandag 31 mei 2010, 11:33

Fosfaat is een belangrijk element in de bodem en bemesting. Het is daarom relevant voor milieulaboratoria om dit op een goede wijze te kunnen meten. Na een lang ontwikkelingstraject is dan NEN 5793 `Bodem - Bepaling van fosfaat in grond extraheerbaar met een ammoniumlactaatazijnzuur buffer (P-AL methode)' gepubliceerd.

De geschiedenis van deze norm voert terug naar 1998 toen het eerste ontwerp NEN 5793 werd gepubliceerd. Deze norm is niet verder ontwikkeld tot definitieve norm. Het eerste normontwerp is in 2005 teruggetrokken waarna het werk aan de ontwikkeling van de norm opnieuw is gestart. In 2008 is het 2^e Ontw NEN 5793 gepubliceerd..

Het lag in de lijn der verwachting dat deze norm zou worden voorzien van een ringonderzoek van prestatiekenmerken. Helaas is het niet mogelijk gebleken het onderzoek te doen binnen een reële tijdsspanne. Wegens het belang van de norm heeft de commissie Anorganische Parameters toch besloten de norm te publiceren, zonder prestatiekenmerken. De commissie zal de prestatiekenmerken eventueel bij een volgende herziening toevoegen.

Informatie
Voor inhoudelijke informatie over deze norm of over het normalisatieproces kunt u contact opnemen met ir. Erica Fritse, telefoon (015) 2 690 303 of e-mail milieu @nen.nl.

zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN 5793:2010 nl (Norm)