KNHS

Dressuuramazone Van Grunsven niet naar WK Kentucky 31 mei 2010
anky van grunsven

ERP (KNHS) Dressuuramazone Anky van Grunsven heeft laten weten niet verder deel te nemen aan het verdere selectieproces voor de wereldkampioenschappen dressuur, onderdeel van de Wereldruiterspelen in Kentucky. Op haar website laat Van Grunsven het volgende weten:

Na uitgebreid onderzoek aan haar paarden en het daaraan gekoppeld toekomstbeeld heeft Anky besloten om niet aan het verdere selectieproces voor de wereldkampioenschappen deel te nemen.

Anky's toppaard Salinero is nu al twee maanden geblesseerd na een trauma in de stal aan de schoft te hebben opgelopen. Na nader onderzoek bleek, dat het kapsel en het kraakbeen bij de schoft zijn beschadigd. Het genezingsproces duurt nu al veel langer dan voorzien en gaat nog minmaal een maand langer duren vanaf nu, waarna het paard weer helemaal opgetraind zou moeten gaan worden om aan top wedstrijden te kunnen deelnemen, wat ook minimaal een maand in beslag zou nemen na minimaal 3 maanden van volledige inactiviteit. Om de zaak niet te forceren en Salinero toch zeker de volledige tijd te geven voor volledig herstel is deze teleurstellende stap door Anky met pijn genomen.

Daarnaast heeft Anky ook besloten om haar tweede topper I.P.S Painted Black niet in te zetten voor de WK vanwege het wisselvallige optreden van de hengst de laatste maanden en een lichte blessure waardoor Anky de kans op een plaats bij de eerste vijf individueel zeer gering inschat hetgeen toch een minimale persoonlijke eis voor haar is na alle behaalde successen in het verleden.

Haar mening is dan ook de kans te laten aan andere combinaties om zich te mengen in een WK strijd en daarbij vindt ze dat door haar terugtrekken ook de kans op teamgoud niet zal verminderen. Andere Nederlandse combinaties hebben genoeg vermogen om een kwalitatieve aanvulling te zijn voor de uiteindelijke teamprestatie.

Reactie van de KNHS, namens Maarten van der Heijden, technisch directeur:

Wij vinden het erg jammer. Allereerst vinden we het erg vervelend voor Anky zelf. Daarnaast is het voor de sport een gemis als Anky er niet bij is. Ze is wereldwijd een grote dressuurster. Naast het feit dat zij veel publiciteit genereert voor onze sport, neemt de drievoudig Olympisch kampioene een brok aan ervaring mee in een team. We begrijpen echter haar motivatie volledig.

De KNHS komt z.s.m. met een uitgebreider persbericht met meer quotes.

foto: www.melissen.net