Gemeente Stadskanaal

Voor het verstrooien van as van een overledene zijn er in de gemeente drie strooivelden: in Stadskanaal, Musselkanaal en Alteveer. Het verstrooien van as van een overledene op een strooiveld heeft een anoniem karakter. Op veel plaatsen op de strooivelden worden door nabestaanden bloemen, voorwerpen en gedenktekens neergelegd. Dit is een ongewenste ontwikkeling omdat hierdoor het verstrooien en het onderhoud van de strooivelden wordt belemmerd. Officieel is het ook niet toegestaan om voor langere tijd gedenktekens op het strooiveld achter te laten.

Gedenkmonument voor nabestaanden

Omdat er toch behoefte is aan een plaats om de overledene te gedenken, ondanks het anonieme karakter van verstrooien op een strooiveld, wil de gemeente hierin tegemoet komen. De gemeente gaat daarom op de strooivelden een gedenkmonument plaatsen. Hierop kunnen nabestaanden voor een bepaalde tijd, meestal 5 jaar, een gedenkplaatje laten aanbrengen en heeft men een duidelijke plaats van herdenken. Ook kunnen hier bloemen en gedenkvoorwerpen worden achtergelaten.

De gemeente is van plan om alle voorwerpen en gedenktekens die door de nabestaanden op het strooiveld geplaatst zijn, te verwijderen. Om deze reden roepen wij de nabestaanden op om voor 1 september 2010 de door hen geplaatste voorwerpen op het strooiveld zelf te verwijderen. Voorwerpen, gedenkmonumenten of gedenktekens die na 1 september 2010 nog op de strooivelden aanwezig zijn zullen worden vernietigd.

Meer weten?

Dan kunt u contact opnemen met de heer G. van der Horst, team Stadsbeheer, T (0599) 631 625.

* 31 mei 2010