Ingezonden persbericht


`

PERSBERICHT

BOEKSTART

Nieuwe Dienstverlening Schunck*bibliotheek

Op maandag 31 mei geeft wethouder Lex Smeets van Heerlen om 16.00 uur het startsein van de nieuwe dienstverlening 'Boekstart' in Schunck*bibliotheek Heerlen. Het doel van Boekstart is ouders van babyŽs van 0 tot 2 jaar intensief met boeken en het lezen daarvan in aanraking te brengen en ze actief te binden aan de plaatselijke bibliotheek. BoekStart laat ouders ontdekken dat het lezen van boekjes samen met hun baby leuk en leerzaam is. Baby's die al vanaf het prille begin met boeken in aanraking komen, hebben daar hun hele leven profijt van. Boekstart is ontwikkeld door Stichting Lezen en de Vereniging van Openbare Bibliotheken en maakt deel uit van het beleid ŽKunst van lezenŽ van minister Plasterk. Bij de uitvoering is ook de gemeente Heerlen nauw betrokken.

Wethouder Lex Smeets overhandigt bij de start het eerste BoekStart-koffertje aan enkele jonge ouders en hun kind, aansluitend is er een kopje koffie voor de ouders en een rondleiding in de bibliotheek.

De ouders van de wijken MSP, Molenberg en Heerlen centrum met een kindje dat 3 maanden is krijgen een BoekStart-waardebon. Met deze bon kunnen ze een gratis BoekStart-koffertje ophalen bij de bibliotheek met daarin een boekje en een CD-boekje met liedjes en versjes. Daarnaast krijgt het kind een gratis lidmaatschap van de bibliotheek. De bibliotheek heeft ook een speciale babyhoek ingericht in haar bibliotheek. Hier zijn babyboeken voor baby's van 2-12 maanden te vinden.

Wat is er nou fijner dan lekker met je kindje samen op de bank zitten en een boekje lezen? Kinderen kunnen al vanaf heel jonge leeftijd met hun ouders spelenderwijs genieten van boekjes. Door samen plaatjes te kijken, te praten of te zingen krijgt een ouder goed contact met de baby. Dat is niet alleen gezellig, maar juist het samenspel is heel goed voor de taalontwikkeling van het kind. Kinderen die al vanaf een paar maanden samen met hun ouders boekjes lezen, hebben een veel grotere woordenschat dan kinderen die dat niet doen. Dit blijkt uit Brits onderzoek. Kortom, van lezen groei je. De moeder van Ivar zegt: "Ik dacht dat mijn baby te klein was om voor te lezen, maar het is juist heel leuk. Echt lezen is het nog niet. Ze reageert vooral op de plaatjes en de geluiden die ik daarbij maak. Ik weet dat ik veel met mijn kindje moet praten en een boekje helpt daarbij."

BoekStart is een onderdeel van Kunst van Lezen. Kunst van Lezen is een initiatief van het Ministerie van OCW, uitgevoerd door Stichting Lezen en de Vereniging van Openbare Bibliotheken. Lezen is een onmisbare vaardigheid in de samenleving. Lezen en literatuur stimuleren mensen in hun ontwikkeling. Van lezen groei je. En als je het eenmaal kunt, dan wordt het ook steeds leuker. Omdat het niet vanzelfsprekend is dat iedereen voldoende in aanraking komt met de wereld van het boek, heeft het ministerie van OCW het programma Kunst van Lezen geïnitieerd.

SCHUNCK*
Bongerd 18, Heerlen
T 045-5772200
www.SCHUNCK.nl

//////////////
Persinformatie
Contact: Helene Cleven, SCHUNCK* / helene.cleven@schunck.nl / 045-5772238


---- --