Raad van State


maandag 31 mei 2010
10.00 uur
Zitting over de weigering door het dagelijks bestuur van het stadsdeel Zuidoost om een bouwvergunning te verlenen voor het plaatsen van een reclamemast met een hoogte van 28 meter langs de A9 ter hoogte van de Provincialeweg in Amsterdam. Het bedrijf Spectate B.V. had om deze vergunning gevraagd. Ter plaatse geldt het bestemmingsplan 'Gaasperdam' dat de reclamemast niet toelaat vanwege de hoogte. Het dagelijks bestuur wil geen vrijstelling van het bestemmingsplan verlenen, omdat plaatsing van een grootschalige reclamemast afbreuk zou doen aan het landelijk gebied langs de A9. Het belang van de zichtbaarheid van de reclamemast conflicteert met de belangen van het wonen en het landelijk gebied, aldus het dagelijks bestuur. Ook vanwege de eisen van welstand weigert het dagelijks bestuur de bouwvergunning te verlenen. De welstandscommissie heeft een negatief advies over de reclamemast uitgebracht. De rechtbank in Amsterdam heeft in september 2009 een eerder beroep van Spectate tegen de weigering ongegrond verklaard. Het bedrijf laat het er niet bij zitten en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200908651/1)
Zitting over de lozingsvergunning die de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat heeft verleend aan Hydrex N.V. in Antwerpen. Het gaat om een vergunning voor het lozen van afvalstoffen, verontreinigende of schadelijke stoffen op verschillende locaties in het oppervlaktewater van verschillende havens in Zeeland en Zuid-Holland. Aan de lozingsvergunning heeft de staatssecretaris een aantal milieuvoorschriften verbonden. Keppel Verolme B.V. in Rozenburg en Scheldepoort B.V. in Vlissingen zijn het niet eens met de verlening van de lozingsvergunning aan Hydrex. Volgens de bedrijven heeft de staatssecretaris minder strenge voorschriften aan de vergunning voor Hydrex verbonden, dan aan hun eigen lozingsvergunningen. Dat vinden zij in strijd met de rechtsgelijkheid. Daarom hebben ze beroep ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling van hun beroepschrift en een definitieve uitspraak, verzoeken ze de Raad van State nu het besluit van de gemeenteraad voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201003218/2) Zitting over de vergunning die het college van burgemeester en wethouders van Waterland heeft verleend aan de Stichting Sportclub Overleek voor het uitoefenen van een horecabedrijf. Het gaat om clubgebouw 'De Boerenhemel' van sportvereniging Overleek in Monnickendam. Enkele inwoners van Monnickendam zijn het niet eens met de drank- en horecawetvergunning. Volgens hen laat het bestemmingsplan alleen agrarische activiteiten toe op die plek. De 'grote zaal' van de locatie was vroeger volgens hen een stal voor melkvee en is pas later verbouwd tot feestzaal. Ook zijn ze van mening dat er eerst een exploitatievergunning moet zijn verleend voordat er een drank- en horecawetvergunning kan worden afgegeven. Die exploitatievergunning ontbreekt, aldus de bezwaarmakers. De rechtbank in Haarlem heeft in november 2009 een eerder beroep van de omwonenden ongegrond verklaard. Zij zijn het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en komen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200910072/1)

13.15 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Apeldoorn heeft verleend voor een gebouw met 22 woon- en zorgappartementen aan de Rigolettostraat in Apeldoorn. In het pand komen 22 jongvolwassenen te wonen, die vanwege hun beperkingen verzorging nodig hebben. Overdag gaan de bewoners naar school of werk, in de vorm van dagbestedingsprojecten. Het bestemmingsplan laat het gebouw niet toe. Om de bouw toch mogelijk te maken, heeft het gemeentebestuur vrijstelling verleend van het bestemmingsplan. Enkele omwonenden zijn van mening dat dat het gebouw leidt tot schaduwoverlast. Ook zou er sprake zijn van minder lichtinval Verder zou de privacy worden geschaad door een balkon recht tegenover een woning. Door het bouwplan is volgens hen ook sprake van een verslechtering van de verkeerssituatie op de Rigolettostraat. Bovendien leidt het bouwplan tot parkeerproblemen voor hun woningen, omdat er te weinig parkeerruimte is. De rechtbank in Zutphen heeft in oktober 2009 een eerder beroep van de omwonenden ongegrond verklaard. Zij komen tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200908770/1) Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Doetinchem van het bestemmingsplan 'Regionaal bedrijventerrein 2009 (RBT)'. Het bedrijventerrein is 87 hectare groot en is een samenwerkingsverband tussen de gemeente Doetinchem, Bronckhorst, Oude IJsselstreek en Montferland. Twee grote kavels op het terrein zijn bestemd voor pluimveeslachter Esbro en het nieuwe voetbalstadion van De Graafschap. Ook worden de mogelijkheden bekeken voor de vestiging van een biogasinstallatie. Een restauranthouder die in het gebied zit, is niet blij met de komst van grote bedrijven in zijn buurt. Enkele inwoners van Doetinchem vrezen voor verkeersoverlast en geluidhinder. Daarom komen ze tegen de vaststelling van het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling van hun beroepschrift en een definitieve uitspraak, verzoeken ze de Raad van State eerst het besluit van de gemeenteraad voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201001918/2)

13.30 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Limburg van het bestemmingsplan 'Golfbaan' van de gemeente Leudal. Het plan voorziet in de verwezenlijking van een golfbaan. Tegen de aanleg komen enkele mensen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij trekken de financiële haalbaarheid van het bestemmingsplan in twijfel en vinden dat de procedure niet zorgvuldig is gevolgd. Golfspelers en golfballen kunnen volgens hen bovendien voor overlast zorgen op de naastgelegen percelen. (zaaknummer 200905024/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.