Ingezonden persbericht


Nieuwsbrief van Provinciale Staten

Nummer 8/ mei 2010 PS-Flits

Uit de vergadering van Provinciale Staten van maandag 31 mei 2010

Vragenhalfuurtje
De Partij voor de Dieren stelde vragen over de ontheffing die door de provincie is afgegeven voor het vangen en vergassen van ganzen. De partij is van mening dat het toegestane per- centage CO2-gas, dat gebruikt wordt om de ganzen bewusteloos te maken, onnodig dieren- leed veroorzaakt. Gedeputeerde Krol lichtte toe dat de provincie elk jaar kijkt of het gerecht- vaardigd is om een dergelijke ontheffing af te geven. De ontheffing van dit jaar komt overeen met de ontheffing die vorig jaar is afgegeven. Vorig jaar vocht de Faunabescherming de ont- heffing aan, maar de provincie werd uiteindelijk in het gelijk gesteld. Dit jaar heeft de Fauna- bescherming opnieuw bezwaar aangetekend tegen de ontheffing. Uitspraak daarover wordt op zeer korte termijn verwacht. Gedeputeerde Krol zegde wel toe open te blijven staan voor mogelijke alternatieve methoden in de toekomst.

Jaarrekening 2009
De Staten waren in grote lijnen tevreden met de Jaarrekening. De nadruk tijdens de discussie lag op het weerstandsvermogen van de provincie en op de hoogte van de reserves die aan het eind van de periode over zouden moeten zijn voor de nieuwe Staten. Een kritische noot op de jaarrekening luidde dat de doelstellingen onvoldoende concreet waren, waardoor het moeilijk vast te stellen was wat er van het voorgenomen beleid is gerealiseerd. Positief was men over de toegenomen kwaliteit en de leesbaarheid van het stuk. Gedeputeerde Raven lichtte toe dat de positieve afsluiting van 2009 van 9.5 miljoen euro toe te schrijven is aan een onderbesteding van incidentele middelen. Zij benadrukte echter dat onderbesteding niet hetzelfde is als onderpresteren, en dat onderbesteding soms het gevolg is van het verschui- ven van het kasritme. Daarom zal in het vervolg beter gelet worden op het stabiel houden van het kasritme. Het statenvoorstel werd met algemene stemmen aangenomen.

Aanwijzing zeer kwetsbare gebieden Wet ammoniak en veehouderij Een aantal partijen was niet blij met het voorstel aanwijzing zeer kwetsbare gebieden Wet ammoniak en veehouderij. Het gaat om een Rijkswet die voorschrijft dat natuurgebieden al- leen als zeer kwetsbaar kunnen worden aangemerkt als al de betrokken partners uit het ge- bied het daarover eens zijn. Niet alle partijen waren het eens met het feit dat de provincie dus niet alleen een gebied als zeer kwetsbaar kan aanwijzen. Zij riepen Gedeputeerde Staten dan ook op om actief te bemiddelen bij het verkrijgen van overeenstemming over het wel of niet aanwijzen van zeer kwetsbare gebieden. Het ging hierbij om twee voorbeelden, namelijk het gebied Voordaan te Groenekan en landgoed Dennenburg bij Driebergen, die nu niet als zeer kwetsbaar zijn aangewezen omdat hierover geen overeenstemming met alle betrokken partijen was. Gedeputeerde Krol lichtte toe dat de wet het verbiedt dat de provincie zelfstan- dig een gebied als zeer kwetsbaar aanwijst en zegde toe de twee genoemde gebieden goed in de gaten te houden. Als blijkt dat er dieren of planten voorkomen die op de rode lijst staan, zal de gedeputeerde opnieuw proberen overeenstemming met de betrokken partners te reali- seren. Het statenvoorstel werd met algemene stemmen aangenomen.




En verder besloten
Ook besloten in de vergadering van Provinciale Staten is het statenvoorstel beëindiging lid- maatschap vereniging Deltametropool, de Versnellingsagenda stimulering Utrechtse econo- mie; nadere uitwerking onderhoudswerkzaamheden aan wegen en vaarwegen, het voorstel afbouw Stichting Utrecht Toerisme en Recreatie en nieuwe aanpak toeristische marketing en promotie, het statenvoorstel notitie evaluatie erfgoedparels en beleid 2010 en verder, het voorstel vaststellen van de partiële herziening van de Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie voor de Nationale Landschappen (respectievelijk voor de Herindeling) en het voorstel project Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie aanmerken als strategisch project.

Voor meer informatie over vergaderingen, actuele agenda's en stukken van Provinciale Sta- ten, kijkt u op http://www.stateninformatie.provincie-utrecht.nl/vergaderingen






---- --