Brusselse Kliniek Sint-Jan biedt rokers gratis CO-test aan

27/05/2010 14:57

EVERAETS & CO

Brussel - Op maandag 31 mei 2010 vindt wereldwijd de anti-tabakdag plaats. Over de hele wereld worden acties ondernomen om rokers te overtuigen de sigaret te bannen. Ook de Brusselse Kliniek Sint-Jan organiseert een actiedag waarop rokers in de inkomhall van 11u tot 15u op een infostand terecht kunnen met al hun vragen over tabaksontwenning. Een gespecialiseerd team van tabacologen en verpleegkundigen zal bij de rokers een gratis CO-test uitvoeren. Deze ademtest meet het koolstofmonoxide-gehalte in het bloed. De tabacologen staan ook klaar met persoonlijk advies over hoe je het beste stopt met roken. Om de actiedag kracht bij te zetten besliste de directie van de kliniek het bestaande rooklokaal voor patiënten en bezoekers definitief te sluiten. Voortaan zal de Kliniek Sint-Jan 100% rookvrij zijn.

Gespecialiseerde hulp

Overlijden ten gevolge van tabakgebruik blijkt wereldwijd nog steeds de tweede belangrijkste doodsoorzaak: 1 op 10 volwassenen sterft aan de gevolgen van tabakgebruik. Ruim 32% van de Belgen rookt dagelijks, zo blijkt uit een Ipsos-onderzoek in opdracht van de Stichting tegen Kanker. Uit recente cijfers van het medische weekblad de Huisarts blijkt dat ongeveer de helft van de mensen die wil stoppen met roken, daarvoor medische hulp inschakelt. Sinds oktober 2009 worden deze raadplegingen door het RIZIV erkend en is een terugbetaling door het ziekenfonds mogelijk.

In de Kliniek Sint-Jan worden rokers op de dienst pneumologie door een multidisciplinair team begeleid, bestaande uit een pneumoloog, een tabacoloog, een kinesitherapeut en diëtist. "Tabakverslaving is een complex probleem en vereist gespecialiseerde hulp", benadrukt Dr. Marc Schroeven, diensthoofd pneumologie. "Tijdens de raadpleging biedt de specialist hulp waarbij hij aandachtig luistert naar de klachten van de roker. De oppuntstelling omvat aangepaste oplossingen om de verslaving aan te pakken door middel van gedragstherapie, geneesmiddelen en psychologische ondersteuning."

Over de Kliniek Sint-Jan

De Kliniek Sint-Jan, gelegen in hartje Brussel, biedt met haar hooggespecialiseerde team van 1.100 medewerkers een kwalitatief en uitgebreid verzorgingspakket aan. Het gaat om een totaalzorg gebaseerd op de erkenning van de lichamelijke, emotionele en sociale noden van de patiënt. Respect voor de veelheid aan culturen, overtuigingen en religies staat daarbij centraal. De Kliniek Sint-Jan bestaat sinds 1211 en kan buigen op acht eeuwen ziekenhuistraditie.

Contact pers (niet geschikt voor publicatie):

Isabelle de Meyere, communicatieverantwoordelijke Kliniek Sint-Jan, tel: +32 2 221 90 54 - +32 486 34 59 31

Dr. Marc Schroeven, diensthoofd pneumologie, tel: +32 2 221 99 12

Chloé Vanhorick, psycholoog-tabacoloog, tel: +32 2 221 93 49

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel