Eburon publiceert eerste Nederlandse ebook in iBookstore


DELFT, 20100531 -- Met de publicatie van `Zelf ebooks uitgeven' van Wiebe de Jager in de iBookstore is Eburon de eerste Nederlandse uitgeverij die ebooks aanbiedt in de nieuwe ebookwinkel van Apple. Het ebook kan gelezen worden met de iBooks app op de iPad en later dit jaar ook met iBooks for iPhone.

Tijdens de introductie van de iPad werd de iBookstore aangekondigd, een ebookwinkel van waaruit consumenten eenvoudig ebooks kunnen bekijken en downloaden. Het aanschaffen van een ebook verloopt op dezelfde wijze als het aanschaffen van muziek of apps en er wordt afgerekend via de iTunes account van de consument.

Alhoewel de iPad nog niet officieel in Nederland verkrijgbaar is, kan de iBooks app waarmee de ebooks gelezen kunnen worden al wel geïnstalleerd worden. Er waren echter nog geen commerciële Nederlandstalige titels te vinden in het assortiment van de iBookstore, aangezien Apple nog geen contracten heeft afgesloten met Nederlandse uitgevers.

Via iTunes Connect is het sinds kort wel mogelijk om ebooks in het ePub formaat te uploaden. Het ebook Zelf ebooks uitgeven, dat onlangs bij Eburon verscheen, is het eerste Nederlandse ebook dat via deze route is aangeboden. Het ebook is vooralsnog alleen aan te schaffen door Amerikaanse, Britse en Franse iPad gebruikers, aangezien Nederland nog niet geselecteerd kan worden als territorium waar het ebook verkocht mag worden. Nederlanders met een Amerikaanse iTunes-account kunnen het ebook al wel aanschaffen. Naar verwachting zal de Nederlandse iBookstore volledig operationeel worden zodra de iPad ook in ons land verkocht wordt.

Gezien het grote bereik van de iBookstore (een paar honderdduizend iPhones verkocht in Nederland, en naar verwachtingen enkele tienduizenden iPad gebruikers tegen het eind van 2010) zal Eburon spoedig meer ebooks beschikbaar maken via de iBookstore, waaronder Gedoe om geld van Joke de Walle, het managementboek Venijn in de start van Marc Oskam en Een heel klein boekje over Zorg 2.0 van Lucien Engelen.





Uitgeverij Eburon