Provincie Noord-Brabant


'Samenwerking is van cruciaal belang'


Provincie op de bres voor jeugd en onderwijs


De provincie Noord-Brabant investeert in veelbelovende projecten ter bestrijding van voortijdig schoolverlaten. Dat gebeurt onder meer met een speciale conferentie op 31 mei in het provinciehuis in 's-Hertogenbosch, gericht op kennisdeling en samenwerking tussen betrokken partijen.

"Een prima initiatief van Brabant! We moeten alles op alles zetten om iedere jongere een goede startpositie te geven op de arbeidsmarkt. Samenwerking tussen de verschillende partijen is daarbij van cruciaal belang. Investeren in schooluitval verdient zich dubbel en dwars terug! " aldus staatssecretaris Marja van Bijsterveldt van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW).

Kwetsbare jongeren
Dat is volgens gedeputeerde Brigite van Haaften ook een belangrijke reden waarom de provincie investeert in dit beleidsthema. "Wij hebben een wettelijke taak ten aanzien van jeugdzorg. Veel kwetsbare jongeren die gebruik maken van jeugdzorg blijken voortijdig hun opleiding te staken. Als we hen niet extra ondersteunen lopen ze een achterstand op die ze niet meer goed maken. Voor hen persoonlijk een drama. En uiteindelijk gaat het ook ten koste van de Brabantse samenleving die alle inwoners nodig heeft om goed te blijven draaien. Daarom faciliteren we met overtuiging de bijeenkomst op 31 mei in ons provinciehuis. En subsidiëren we veelbelovende projecten ter voorkoming van voortijdig schoolverlaten (voor in totaal 750.000 euro)."

Projecten van scholen die subsidie ontvangen, richten zich veelal op versterking van de zorgstructuur op scholen. Zoals het project waarbij de overgang van het voortgezet (speciaal) onderwijs naar het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) wordt verbeterd. Ook projecten die de verbinding leggen tussen scholen en de Centra voor Jeugd en Gezin krijgen financiële ondersteuning, zodat signalen onderling snel worden opgepikt en problemen worden voorkomen. Tot slot stimuleert de provincie projecten waarbij innovatieve methoden worden ingezet om leerlingen gericht en intensief te begeleiden.