Ingezonden persbericht


Sapa Heat Transfer AB kiest voor Quintiq-planningsoftware voor optimalisatie supply chain en productie

's-Hertogenbosch, 31 mei 2010 - Quintiq, leverancier van geavanceerde planning- en scheduling-oplossingen (APS), sluit een contract met Sapa Heat Transfer AB. Dit bedrijf gaat de Quintiq Company Planner-oplossing inzetten in zijn fabriek in Finspang, Zweden. Deze locatie is de belangrijkste productiefaciliteit van de Sapa Group, een van de grootste aluminiumbedrijven ter wereld.

Sapa Heat Transfer AB kiest voor Quintiq vanwege de ongeëvenaarde mogelijkheid om de extreem complexe activiteiten van het bedrijf te ondersteunen. Daarnaast viel de keuze op Quintiq vanwege succesvolle implementaties bij andere locaties van de Sapa Group.

()
()
"We zien Quintiq als een belangrijke partner om te kunnen groeien zonder dat dit tot extra voorraadkosten leidt", zegt Kajsa Blomqvist, Planning Manager bij Sapa Heat Transfer AB. "Het is een van de meest prominente leveranciers van planningoplossingen voor aluminiumbedrijven en, nog belangrijker, het bedrijf heeft al uitstekende resultaten behaald bij de Sapa Heat Transfer-productievestiging in Sjanghai. Hier vinden dezelfde activiteiten plaats als bij ons. We zien ernaar uit om van dezelfde voordelen te profiteren hier in Finspang en zijn er zeker van dat Quintiq de juiste keuze is."

Sapa Heat Transfer AB produceert een uiterst complex productportfolio dat wordt gedomineerd door speciale producten die zijn gebaseerd op een verscheidenheid van metaalmixen voor nichemarkten. Met ongeveer 1.500 orderposities heeft het bedrijf de uitdaging om veel kleine orders af te handelen langs lange productielijnen. Dat gebeurt in een productieomgeving waar MTS (made to stock) gecombineerd wordt met MTO (made to order). Daarnaast moet de fabriek aan veel verschillende productieregels en -voorwaarden voldoen. Sapa heeft in het productieproces te maken met wisselende bottlenecks die worden veroorzaakt doordat het bedrijf veranderende materiaalstromen dynamisch moet aanpassen aan steeds andere eisen aan de productmix.

Het bedrijf is van plan zijn jaarlijkse productiecapaciteit uit te breiden van 70.000 ton nu naar 120.000 ton in 2012. Hierbij is rekening gehouden met een kleine voorraad aan ruwe materialen, WIP (work in progress) en gereed product. Daarnaast stelt Sapa het doel van twintig procent minder WIP-voorraad en richt het bedrijf zich op een betere klantenservice door de hoeveelheid wekelijks toegezegde leveringen te verhogen met dertig procent.

De Quintiq Company Planner, een allesomvattende tactische planning- en beslissingsondersteunende oplossing voor supply chain- en productieoptimalisatie, is essentieel om de zeventig procent volumetoename van Sapa Heat Transfer te beheren en de eerder genoemde doelstellingen te behalen. Quintiq introduceert een nooit eerder vertoonde transparantie en 'traceability'. Dit maakt een effectieve, op KPI's gebaseerde planning mogelijk voor een maximale, bedrijfsbrede efficiëntie, kosteneffectiviteit en winstgevendheid. Met slechts één geïntegreerd systeem kunnen planners de consequenties van hun beslissingen overzien voor de volledige supply chain, sales en productie. Ook overzien ze altijd met gemak de status van alle materialen en de orderstatus.

De Quintiq-oplossing verbetert ook de flexibiliteit van Sapa Heat Transfer AB door planners snel, eenvoudig en efficiënter te laten reageren in onvoorziene situaties.

François Eijgelshoven, Business Unit Director Metals and Manufacturing bij Quintiq: "Het opnieuw inschakelen van Quintiq is de beste bevestiging van de effectiviteit van Quintiq-planningoplossingen die we kunnen krijgen. We zijn er dan ook erg trots op dat Sapa Heat Trasfer AB na implementaties in China, Nederland en Hongarije ook voor ons kiest in Zweden. We leveren tegenwoordig de planningoplossingen voor meer dan dertig procent van alle aluminiumfabrieken ter wereld - het bewijs van ons marktleiderschap in deze branche."

De implementatie van de Quintiq Company Planner start per direct. De oplossing kan naar verwachting nt-size: 9.0pt;line-height:130%;font-family:"Verdana","sans-serif"'> ###

Over Sapa Heat Transfer AB
Sapa Heat Transfer in Finspang (Zweden) is een wereldwijd marktleider in de ontwikkeling en productie van aluminium strips voor verschillende soorten warmtewisselaars die gebruikt worden in de automotive branche, zoals radiators, oliekoelers en luchtkoelers.

Dit bedrijfsonderdeel maakt, samen met vijf andere, deel uit van de Heat Transfer-divisie van de Sapa Group. In Finspang werken 420 mensen.

Sapa ontwikkelt, produceert en levert waardetoevoegende aluminium profielen, op profielen gebaseerde bouwsystemen en warmtewisselinstallatieoplossingen van aluminium. Sapa heeft klanten in de bouw-, transport-, techniek- en telecombranche. De Sapa Group heeft een netto-omzet van 25 miljard Zweedse Kronen en telt 13.000 medewerkers.

Over Quintiq
Quintiq biedt geavanceerde planning-, scheduling- en supply chain-software. De software van het snelgroeiende bedrijf, opgericht in 1997, ondersteunt planning en optimalisatie van complexe bedrijfsprocessen in de gehele organisatie. Het hoofdkantoor van Quintiq staat in Nederland en het bedrijf heeft vestigingen in Australië, China, Finland, Duitsland, Maleisië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Quintiq wordt gebruikt op meer dan vijfhonderd locaties in 74 landen. Voor meer informatie: www.quintiq.com.