Manpower-enquête naar tekort aan talent : resultaten 2010

31/05/2010 09:59

MANPOWER BELGIUM

27% van de werkgevers vindt moeilijk geschikt personeel.

-Ondanks de hoge werkloosheid steeg het aantal bedrijven dat kampt met een tekort aan talent met 8% in vergelijking met vorig jaar.

-De ranglijst met knelpuntberoepen is de voorbije 5 jaar nauwelijks gewijzigd en wordt nog altijd aangevoerd door technici.

-Van de 36 onderzochte landen staat België op de 25de plaats. De strijd om talent is een wereldwijd fenomeen en raakt 31% van de 35.000 bedrijven die Manpower ondervroeg.

Men zou verwachten dat vacatures gemakkelijker ingevuld raken vanwege het grote aanbod aan werkzoekenden op de arbeidsmarkt. Niets is minder waar. Van de Belgische werkgevers ondervindt 27% nog altijd moeilijkheden om de geschikte profielen te vinden. Dat is 8% meer dan vorig jaar. Wereldwijd krijgt 31% van de werkgevers (tegenover 30% in 2009) hun vacatures moeilijk ingevuld. Zo blijkt uit de vijfde editie van de Manpower-Enquête naar het tekort aan talent. Onze HR-specialisten ondervroegen meer dan 35.000 werkgevers in 36 landen en gebieden (750 in België).

Philippe Lacroix, Managing Director van Manpower Belgium: "De crisis heeft het tekort aan arbeidskrachten overschaduwd. Ondanks de hoge werkloosheidsgraad klagen de werkgevers dat ze geen geschikte kandidaten vinden. De arbeidsmarkt wordt nog altijd verstoord door een ernstig onevenwicht tussen het aanbod aan en de vraag naar talent. Te weinig kandidaten met het geschikte profiel zijn bereid te werken op de juiste plaats, op het juiste moment. Om die trend om te buigen, moet de arbeidsmarkt flexibeler worden en is er nood aan meer kneedbare vaardigheden."

Volgens Manpower zal de negatieve situatie nog versterkt worden door de demografische evolutie enerzijds en de toenemende complexiteit van de eisen die de bedrijven stellen anderzijds. De ondernemingen willen immers anticiperen op de competentiecycli die korter worden in een omgeving die almaar sneller verandert. Met andere woorden: het aantal uitdagingen neemt toe voor alle spelers op de arbeidsmarkt.

De ranglijst van knelpuntberoepen wijzigt nauwelijks

Zoals verwacht voeren de geschoolde arbeiders (lassers, elektriciens, metselaars, -) ook in 2010 de ranglijst aan van moeilijk in te vullen vacatures. De top tien die Manpower samenstelde, wordt gedomineerd door andere technische functies, zoals technici (onderhoud), productieoperatoren of mecaniciens. 'Boekhouders en financiële profielen' maken hun terugkeer in de lijst, net zoals 'secretarissen en administratief personeel', respectievelijk op de tweede en derde plaats. Staan eveneens opnieuw in de top tien, zij het op een andere plaats in vergelijking met vorig jaar: de commerciële profielen, chauffeurs en koks.

"In de loop der jaren is de lijst van knelpuntberoepen nauwelijks gewijzigd. Dat wijst op het structurele tekort aan talent op arbeidsmarkt. De oplossing is tweeërlei: de talrijke beroepen - meer in het bijzonder de handenarbeid en de technische beroepen - moeten aantrekkelijker worden, maar bovenal moeten het onderwijs en de vorming beter aansluiten bij de reële behoeften van de bedrijven", aldus Philippe Lacroix.

België op de 25de plaats

België bekleedt de 25de plaats in de ranglijst van 36 ondervraagde landen. Allemaal worstelen ze met een tekort aan arbeidskrachten, zij het in verschillende gradaties. De oorzaak van het tekort varieert naargelang van de lokale situatie, in functie van de economische groei, het specifieke economische weefsel, het opleidingsniveau of de demografie.

De landen die het gemakkelijkst gekwalificeerd personeel vinden zijn Ierland (4%), het Verenigd Koninkrijk (9%), Noorwegen (11%), de Verenigde Staten (14%), Spanje (15%) en India (16%). Bovenaan de lijst prijken Japan (76%), Brazilië (64%), Argentinië (53%), Singapore (53%), Polen (51%) en Australië (45%), net als China (40%) met een stijging van 25 punten in vergelijking met vorig jaar. Ook in onze buurlanden vinden bedrijven moeilijk goede medewerkers: 29% in Duitsland, 23% in Frankrijk en 17% in Nederland.

In de strijd om het talent zal de mobiliteit op de arbeidsmarkt een nog grotere spelen in de toekomst. Bedrijven willen hun ontwikkeling consolideren en zullen daarom de geschikte kandidaten zoeken waar ze te vinden zijn, of zich zelfs op die plaatsen vestigen. Volgens Manpower zullen kwaliteit en beschikbaarheid van de arbeid een doorslaggevende rol spelen in het vermogen om investeringen aan te trekken.


---

In bijlage vindt u het persbericht.

De volledige resultaten van de Manpower-Enquête naar het tekort aan talent kunt u downloaden op www.manpower.com, onder de rubriek Research Center.

Philippe Lacroix, Managing Director de Manpower Belgium, staat ter uwer bechikking voor interview.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel