Ingezonden persbericht



De middeleeuwse glorie van een Vredesstad
NIEUWE ERFGOEDWANDELROUTE IN IEPER

In Ieper werd zopas een nieuwe erfgoedwandelroute ingewandeld. Het is ondertussen de 18de provinciale erfgoedwandelroute. Deze wandelroutes hebben het cultuurhistorisch erfgoed als centraal thema. De provinciale route (5,3 km) in Ieper gaat op zoek naar de sporen van een middeleeuws verleden in een heropgebouwde stad.

Ieper beleefde tijdens de middeleeuwen haar gloriejaren dankzij de succesvolle lakennijverheid. Het grote centrale plein was al tijdens de 12de eeuw het economisch hart van de stad. Het monumentale complex van lakenhallen, belfort en stadhuis wordt algemeen beschouwd als een van de belangrijkste voorbeelden van middeleeuwse burgerlijke bouwkunst in West-Europa.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog echter werd Ieper bijna volledig verwoest. Langs de straten stonden nog maar enkele gebouwen en wat muren overeind. Niettegenstaande de Britten de ruïnes van Ieper bewaard wilden zien als 'Holy Ground', startten de Ieperlingen al vlug met de heropbouw van hun stad. Burgemeester Colaert en stadsarchitect Jules Coomans waren hierbij de grote voortrekkers. Ieper werd volledig heropgebouwd in een historiserende stijl. De erfgoedwandelroute gidst de bezoeker langs tal van belangrijke monumenten en heropgebouwde herenhuizen. De route brengt via de groene vestingen ook de Rijselpoort en de Menenpoort in beeld. Het huidige vestingtracé dateert uit de 14de eeuw en werd grondig gemoderniseerd door de Franse vestingbouwkundige Vauban.

Het belfort, Arthur Merghelynck en de wederopbouw
In de routebrochure zijn ook drie thema's uitgewerkt. Het eerste handelt over het als werelderfgoed erkende belfort en de lakenhallen. In een tweede thema komt de figuur Arthur Merghelynck aan bod. Deze edelman drukte zijn stempel op het gelijknamige 'Hôtel' dat nu als museum is ingericht. Een derde invalshoek belicht de heropbouw van de stad na de Eerste Wereldoorlog.

18 erfgoedwandelroutes in West-Vlaanderen
De realisatie van de 18de erfgoedwandelroute in Ieper is meteen ook de derde provinciale erfgoedroute in de Westhoek, naast die van Poperinge en Veurne. De Kust telt tien erfgoedwandelroutes, één in elke badplaats. Verder zijn er ook routes in Kortrijk, Roeselare, Damme, Tielt en Menen. Het aanbod wordt nog verder uitgebreid. Nog dit jaar wordt ook de erfgoedwandelroute Stadslink in Diksmuide herwerkt in de provinciale huisstijl.

Partners
De erfgoedwandelroute is een initiatief van Westtoer en de Dienst Cultuur van de Provincie West-Vlaanderen. De realisatie was mogelijk dankzij de steun van de Stad Ieper. De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer stonden in voor de coördinatie.

Praktisch

Van de wandelroute wordt een routebeschrijving met kaart uitgegeven. Deze kost ¤ 2,00 en is onder andere beschiikbaar op de volgende plaatsen:


* Westtoer, T 050 30 55 00, info@westtoer.be
* Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis, T 0800 20 021,
* provincie@west-vlaanderen.be
* Toerisme Ieper, T 057 23 92 20, toerisme@ieper.be Info: www.fietsen-wandelen.be, www.toerismewesthoek.be , www.toerisme-ieper.be