Ingezonden persbericht



Nieuw tenue Oranje gemaakt van gerecyclede PET-flessen Nederland speelt uitwedstrijden op WK in stijlvol wit

Hilversum, 2010 - Het Nederlands Elftal speelt de uitwedstrijden tijdens het komende WK in Zuid-Afrika in stijlvolle witte shirts met een blauwe broek. Het 'groene' tenue is gemaakt van volledig gerecycled polyester en is daarmee het meest milieuvriendelijke voetbaltenue uit de historie van het voetbal. De shirts zijn gemaakt van PET-flessen, waardoor Nike met de shirts voor de verschillende landentenues zo'n 13 miljoen flessen opruimt, goed voor de recycling van ruim 250.000 kg plastic afval.

Nederland gaat komende zomer op weg naar de wereldtitel in uit- en thuistenues volledig gemaakt van gerecycled polyester, een unicum in de voetbalgeschiedenis. Het tenue van Oranje heeft tijdens uitwedstrijden een wit shirt met een imposante rood-blauwe V op de borst. Het shirt is wederom een eerbetoon aan het oude tenue uit 1905.

Oranje Leeuwen
Het witte uitshirt heeft een ronde blauwe kraag met aan de binnenkant een klein vlaggetje. Aan de binnenkant van het Bondsembleem, direct op het hart van de spelers, is een symbool verwerkt met de tekst 'Oranje Leeuwen'. De vormgeving van de rugnummers is geïnspireerd door de Amsterdamse grachten en de hoekige stijl van de Nederlandse architectuur. De rest van het tenue bestaat uit witte sokken met blauw-rode accenten en een blauwe broek met een witte streep.

Alle shirts 'groen'
Alle Nike-shirts op het WK zijn gemaakt van het gerecycled plastic, per shirt ongeveer acht PET-flessen. De voor de 'groene' tenues gebruikte flessen zouden zijn terechtgekomen op vuilnisbelts in Japan en Taiwan, maar dragen nu bij aan een energiebesparing van zo'n dertig procent en een forse besparing van ruwe materialen. Met de productie van de milieuvriendelijke tenues houdt Nike bijna 13 miljoen plastic flessen weg van afvalhopen.

De geavanceerde productiemethode gebruikt voor de shirts waarin Nederland de cup moet winnen is niet ten koste gegaan van het comfort en kwaliteit van het tenue. Integendeel. Het nieuwe uit- en thuistenue van Oranje is ontworpen om de ideale lichaamstemperatuur langer vast te houden en met de vernieuwde Dri-Fit technologie is het shirt zelfs 13 procent lichter dan het 'oude' tenue. Geen overbodige luxe aangezien bijna de helft van alle knock-outwedstrijden tijdens de laatste vijf WK's doorging in verlenging. Andere teams op het WK in de milieuvriendelijke shirts zijn Brazilie, Portugal, Zuid-Korea, Australie, Nieuw-Zeeland, Servie, Slovenie en de Verenigde Staten.