Ingezonden persbericht



Test voor risico op uitzaaiingen bij borstkanker voor meer vrouwen beschikbaar

Amsterdam, 31 mei 2010

Voor vrouwen met borstkanker is, onder andere door onderzoekers René Bernards en Laura van 't Veer van Het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam, een test ontwikkeld die met grote nauwkeurigheid kan voorspellen hoe groot de kans is op uitzaaiingen bij borstkanker. Als uit de test blijkt dat het risico klein is, hoeven zij de vaak belastende behandeling met chemotherapie niet te volgen. Deze test, ook wel de Mammaprint genoemd, werd alleen in onderzoeksverband voorgeschreven. Omdat veel artsen inmiddels zijn overtuigd van de effectiviteit van de test, is het NKI-AVL blij dat zorgverzekeraar Achmea Zilveren Kruis heeft besloten Mammaprint te vergoeden.

De Mammaprint is een test die is gebaseerd op de zogenaamde DNA micro-arraytechnologie, een vinding die onderzoekers van het NKI-AVL in Nederland als eerste in de praktijk wisten te brengen. Hiermee wordt het risico van uitzaaiingen in een vroegtijdig stadium van borstkanker nauwkeuriger bepaald dan met conventionele methoden mogelijk is. Doordat de test een beter onderscheid maakt in hoog- en laagrisico patiënten kan het aantal borstkankerpatiënten dat met chemotherapie behandeld wordt verminderen. Patiënten van het NKI-AVL die voor de Mammaprint in aanmerking komen, kregen deze in onderzoeksverband aangeboden. Dit betekent een verbetering van de kwaliteit van leven van borstkankerpatiënten, maar ook een grote kostenbesparing. Zo blijkt uit een rapportage naar de kosteneffectiviteit van de Mammaprint die recent is gepubliceerd.

Jaarlijks wordt bij ongeveer 13.000 vrouwen de diagnose borstkanker gesteld. Daarmee is het de meest voorkomende soort kanker bij vrouwen. Voor het dertigste jaar is borstkanker een zeldzame ziekte. Na die leeftijd neemt het aantal toe. Driekwart van de vrouwen die geconfronteerd wordt met borstkanker is 50 jaar of ouder (bron: KWF kankerbestrijding).


Noot aan de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling PR&Voorlichting van het NKI-AVL, Daniëlle Cardozo, 020-5122867 of 06-51009489.

Het Nederlandse Kanker Instituut (NKI), dat sinds 1913 bestaat, is het belangrijkste centrum voor wetenschappelijk kankeronderzoek in Nederland. Het onderzoek dat hier wordt verricht houdt verband met vragen over het ontstaan van kanker en de mogelijkheden kanker te behandelen. Het NKI is uniek vanwege het hoge niveau van het wetenschappelijk kankeronderzoek. In Nederland is het NKI het enige instituut dat volledig gespecialiseerd is in kanker. Het NKI zit onder één dak met een in kanker gespecialiseerde kliniek: het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (AVL). Het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis diagnosticeert en behandelt patiënten met kanker uit heel Nederland. Eén van de belangrijkste voordelen van wetenschappelijk onderzoek en patiëntenzorg onder één dak is dat uitkomsten van het onderzoek snel kunnen worden vertaald naar de klinische praktijk.

Indien u persberichten van het NKI-AVL niet meer wenst te ontvangen, stuur dit verzoek dan per e-mail retour naar communicatie@nki.nl.