Tabakscontroledienst geeft goed rapport aan rokers en eetgelegenheden

31/05/2010 11:00

FOD VOLKSGEZONDHEID / SPF SANTE PUBLIQUE

9 op 10 rokers roken enkel nog waar het mag. En 76% van de eetgelegenheden past het nieuwe rookverbod na 3 maanden correct toe. Dat is de positieve balans na drie maanden controles.

Controleresultaten eerste drie maanden

In alle horeca-inrichtingen waar maaltijden worden bereid, mag er sinds 1 januari 2010 niet meer gerookt worden. Voor de restaurants bestond deze regel al sinds 2007 maar recent werd het rookverbod ook ingevoerd voor bijvoorbeeld eetcafe's en tavernes. Om de invoering van de nieuwe maatregel te begeleiden, hebben de controleurs van de FOD Volksgezondheid en het Federaal Voedselagentschap in de eerste drie maanden van 2010 bijna 11.200 plaatsen gecontroleerd. In deze periode werd vooral advies gegeven aan de uitbaters over het correct toepassen van de wetgeving.

Globaal waren meer dan 70% van alle horecazaken en openbare plaatsen in orde. Opvallend genoeg scoren de drankgelegenheden, de enige plaatsen waar nog mag gerookt worden, het slechtst. Iets minder dan de helft van de cafés is nog steeds niet in regel met de rookwetgeving, hoewel die al jaren geldt (1991). Er zijn vaak problemen met de zonering, het rookafzuigsysteem en de aanduiding van de rookvrije ruimtes. Dit soort overtredingen kunnen aanleiding geven tot een waarschuwing met hercontrole of een proces verbaal. Administratieve boetes kunnen oplopen van 150¤ tot het tienvoudige.

De eetgelegenheden en andere horecazaken zoals hotelbars doen het beter. Maar liefst 76% was bij een eerste controle reeds in orde met de nieuwe wetgeving. De controlediensten verwachten dat dit cijfer nog zal stijgen in de loop van 2010, omdat vele uitbaters even de tijd namen om de nodige aanpassingen te doen. Tot slot wordt in meer dan driekwart van alle andere rookvrije ruimtes zoals jeugdhuizen en sportcentra de huidige rookwetgeving goed nageleefd.

Als we enkel de naleving van het rookverbod bekijken, worden de resultaten nog beter. In maar 10% van alle gevallen vonden de controleurs rokers in een rookvrije ruimte. Dat wil zeggen dat 9 op 10 rokers enkel nog een sigaretje opsteekt waar het mag.

Conclusie

De FOD Volksgezondheid besluit dat de nieuwe wetgeving niet alleen makkelijker te controleren maar ook na te leven is. Dit zowel door de horeca als door de rokers. Ook informatieverstrekking blijft een prioriteit. De FOD Volksgezondheid informeerde bij het begin van het jaar alle horeca-beroepsverenigingen en de controleurs adviseerden uitbaters over het correct toepassen van de nieuwe wetgeving. Uitbaters konden ook terecht bij het call center van de FOD Volksgezondheid of op www.roken-horeca.be. De website kreeg 8.000 bezoekers tijdens de eerste drie maanden van het jaar.