Ingezonden persbericht


Online interactie tussen kiezer en politicus juist wel mogelijk.

Amsterdam, 31 mei 2010.
Op 30 mei presenteerde de NOS een analyse waaruit bleek dat politici nauwelijks reageren op vragen die binnenkomen via twitter. Een gemiste kans volgens deskundigen, want twitter biedt unieke mogelijkheden tot directe interactie met de kiezer. Het succesvolle 21DagenDebat.nl maakt wel gebruik van de kansen die internet biedt voor de verhouding tussen kiezer en politiek.

Op 21DagenDebat.nl kan sinds 20 mei iedereen vragen stellen aan een roulerend panel van politici. Daarnaast kan iedereen stemmen op zijn of haar favoriete vragen, op deze manier komt dagelijks de populairste vraag naar voren. Deze wordt ook daadwerkelijk beantwoord door het panel. Sinds de lancering van 21DagenDebat.nl is de site door meer dan 20.000 bezoekers gevonden, zijn er meer dan 2500 vragen gesteld en is er ruim 25.000 keer gestemd.

Op 21DagenDebat hebben onder andere Tofik Dibi, Jeanine Hennis-Plasschaert, Boris van der Ham, Mei Li Vos, Ger Koopmans, Hero Brinkman, Renske Leijten en Arie Slob antwoord gegeven op verschillende vragen. Tot 9 juni kunnen we nog antwoorden verwachten van onder meer Liesbeth van Tongeren, Mirjam Koopmans, Martijn van Dam en Christa Meindersma. Thema's die aan bod zijn gekomen variëren van kernenergie tot de wachtgeldregeling voor politici. Het succes van 21DagenDebat.nl bewijst dus dat online interactie tussen kiezer en politicus wel degelijk mogelijk is.

Dit succes is niet onopgemerkt gebleven. Dagblad De Pers en weblogs GeenStijl en Sargasso hebben reeds aandacht aan 21DagenDebat.nl besteed. Op 7 juni krijgt het online deel een uniek offline vervolg tijdens een groots live-debat in de Stadsschouwburg in Amsterdam.

21 Dagen Debat is een initiatief van De Publieke Zaak / De Nationale Dialoog in samenwerking met BKB (Booij, Klusman, Van Bruggen), Hyves en Favela Fabric. Met het project willen de initiatiefnemers de betrokkenheid van de burger bij het politiek-maatschappelijke debat vergroten.